Nova studija: Još jedan simptom koji se javlja nakon korone

Zdravlje 01. nov. 202113:51
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Brojni pacijenti koji su preležali kovid-19 prijavili prijavili su simptome koji pokazuju da je koronavirus uticao na uši i sluh.

Neki od tih simptoma uključuju gubitak sluha i zujanje u ušima, a simptomi kao što su vrtoglavica i problemi sa ravnotežom ukazuju na to da je virus SARS-CoV-2 zahvatio i unutrašnje uho.

Nova studija takođe je potvrdila da virus zaista može da zahvatiti unutrašnje uho i čulne epitelne ćelije, i jedno i drugo su ključni za sluh i ravnotežu.

Pročitajte još:

Istraživači su uspeli da dokažu da virus zapravo može da zarazi unutrašnjost uha. Čini se da obrazac infekcije koji su istraživači pronašli u uzorcima tkiva odgovara simptomima uočenim u grupi koju je činilo deset pacijenata sa kovidom koji su prijavili simptome povezane sa ušima.

Devet pacijenata prijavilo je zujanje u ušima – tinitus, šestoro je imalo vrtoglavicu, a svi su imali neki stepen gubitka sluha, piše Medical xpress, a prenosi N1 Zagreb.

Iako ova studija pokazuje snažnu vezu između kovida-19 i problema sa sluhom i ravnotežom, još uvek nije poznato koliko je obolelih od kovida iskusilo te probleme.

***
Bonus video: Vakcina Moderna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar