Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, N1

Prof. dr Dušan Milisavljević iz Kliničkog centra Niš za portal Nova.rs priča šta kažu rezultati studije, najveće na svetu, koju je njegov tim uradio o posledicama kovida na sluh pacijenata. On otkriva i koliko je uspešna terapija koju on i kolege sprovode na pacijentima.

„Virus korona može da ošteti sluh. ORL klinika KC Niš je završila studiju ispitivanja sluha kod pacijenata sa kovidom 19 i registrovali smo pad sluha na 4.000 i 8.000 Hz kod skoro polovine ispitanika.“

Nisu to vesti sa neke svetske prestižne klinike, već sa ORL klinike Kliničkog centra u Nišu.

Načelnik ove ustanove prof. dr Dušan Milisavljević za portal Nova.rs priča kako su on i njegov tim došli na ideju da sprovedu ovo, kako kaže, najveće istraživanje u svetu o posledicama kovida 19 na sluh, u kojem je učestvovalo više od 100 pacijenata obolelih od kovida 19.

Pročitajte još:

„Sredinom marta, na početku pandemije, na kolegijumu ORL klinike Kliničkog centra Niš razmatrali smo situaciju i sve češće simptome koji su stizali iz Kine – da pacijenti sa kovidom 19 gube čulo misisa. Vrlo brzo nakon toga sa severa Italije su stizale vesti da pacijenti gube čulo ukusa. Podstaklo nas je na razmišljanje – ako virus napada sva ta čula iz domena ORL, šta se dešava i sa sluhom, budući da i drugi virusi mogu da napadnu slušni živac. Zato smo odlučili da naše aparate za merenje sluha unesemo u kovid bolnicu niškog kliničkog centra. Tamo smo proveravali sluh srednje teškim i teškim pacijentima“, priča prof. dr Milisavljević kako je to istraživanje počelo pre oko mesec i po, dva.

Naš sagovornik objašnjava i kako je ovo najopsežnija takva studija na svetu koja se zasniva na svim postulatima naučnog rada.

„Ja nigde u literaturi nisam našao toliki broj pacijenata koji su uključeni u studiju. Sve njih smo podelili po starosti i po polu, a isključili smo pacijente koji su duže konzumirali alkohol, koji su pušači, koji su stariji od 65. godine, koji imaju dijabetes ili neku drugu hroničnu bolest koja može da ošteti sluh. Podaci su pokazali da je slušni živac napadnut isto i kod starijih i kod mlađih“, priča profesor kako su u okviru studije imali i drugu, kontrolnu grupu pacijenta sa kojima bi mogli da uporede testiranje.

Profesor priča i šta su rezulati pokazali.

„Nakon ove analize imamo podatke da kovid 19 može da napadne slušni živac i unutrašnje uvo i da da oštećenja na 4.000 i 8.000 hz, tj. da oslabi sluh za visoke frekvence kao što je, recimo, zvuk sirene, bilo koji jači zvuk“, priča doktor i napominje da su nam za dobar sluh potrebne i niske frekvence, npr za razgovor, ali i one visoke.

Terapija – uspešna

Druga faza ove studije je primena terapije koja za sada, kako kaže profesor, obećava.

„Počeli smo da primenjujemo terapiju za oštećenja sluha kod kovida 19, a koja je priznata u svetu za primenu kod oštećenja i naglog pada sluha kod virusnih infekcija. I to se ne razlikuje od primene kortikopreparata kod kovida 19. Takođe, to je po protokolu Svetske zdravstvene organizacije i primenjuje se i svuda u svetu i kod nas. Naime, kod zapaljenja pluća kod težih pacijenata se daju deksametazoni i kortikopreparati i mislim da je sistemska primena tih preparata za lečenje upala pluća dovela do manjeg oštećenja sluha kod pacijenata sa kovidom.“

Doktor napominje da u njihovoj studiji jeste 50 odsto njih bilo sa oštećenjem sluha, ali ističe da bi ih najverovatnije bilo još više i da bi bila teža da nije bilo ove terapije.

#related-news_0

Doktor kaže da on i kolege sve te pacijente prate i pozivaju ih na desetak dana na kontrole, a pokazalo se da se tri, četiri nedelje nakon otpusta većini njih sluh normalizovao.

„Planiramo da i dalje primenjujemo tu terapiju kortikopreparatima, ali ne sistemski. Naime, to može da izazove oštećenja želuca i da poremeti nivo šećera, pa mi idemo sa manjim dozama.“

Sve ovo je, kaže doktor, doprinos srpskom zdravstvu, ali i šire, pa je plan da on i kolege ove rezultate pošalju jednom američkom naučnom časopisu koji je najrefentniji za patologiju ORL u nadi da će tako dati svoj doprinos i svetu da se bolje upozna sa koronavirusom.

Za kraj prof. dr Milisavljević poziva sve pacijente koji su preležali kovid a imaju malo drugačiji sluh da se jave ORL klinici u Nišu, gde će ih on ili kolege pregledati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram