Naučnici napravili masku koja pokazuje imate li koronu

Zdravlje 29. jun. 202111:23
Podeli:
minerali
Foto:EPA-EFE/Salas

Inženjeri Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta Harvard razvili su zaštitnu masku uz koju se za 90 minuta može videti da li je onaj ko je nosi zaražen koronom.

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa, a prenosi N1.

Smešteni su s unutrašnje strane maske i mogu da otkriju virusne čestice u dahu, a dizajnirani su tako da korisnik može da ih aktivira kada bude spreman za sprovođenje testa.

Pročitajte još:

Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutrašnjoj strani maske.

Razvoj senzora kakvi se koriste u novoj maski počeo je pre nekoliko godina. Pre su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

„Ovaj test je osetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu na kovid 19“, rekao je istraživač Harvarda Piter Ngujen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se saradnji sa kompanijama na daljem razvoju senzora.

„Nadamo se da bi ova platforma mogla da podstakne novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje“, rekao je profesor medicinskog inženjerstva i nauka na MIT Džejms Kolins.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar