vakcinacija
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Internetom već mesecima kruže razne zablude o vakcinama protiv korone, a neretko se šire po grupama s temama o majčinstvu aludirajući na neistine da vakcina izaziva neplodnost. Stručnjaci kažu da sve informacije treba tražiti samo od relevantnih ustanova.

Širenje dezinformacija nije od juče, a posebno je buknulo sa procvatom interneta. Ipak, čini se da je sve otišlo na viši nivo otkad je krenula pandemija kovida. Delimično je bilo tako jer je bolest relativno nova, zbog čega su se mnogi u potrazi za odgovorima priklonili teorijama zavere i lažnim činjenicama.

Mit: Vakcina je prebrzo napravljena, pa nije sigurna

Dozvoljavate da budete deo naučnog eksperimenta – uobičajen je odgovor koji se viđa u roditeljskim grupama na društvenim mrežama kada neko pomene da se vakcinisao.

Ali kako za portal HealthLine kaže dr Vasilios Margaritis, epidemiolog sa Univerziteta Valden, to je potpuna neistina.

Pročitajte još:

„Iako se čini da su vakcine protiv kovida razvijene u rekordnom roku, to je jedno od najvećih dostignuća medicinskih istraživanja. Rezultat su međunarodne naučne saradnje bez presedana, kao i ogromna raspodela finansijskih i ljudskih resursa“, rekao je Margaritis.

On je objasnio da tehnologija ovih vakcina zapravo postoji već duži niz godina. Proizvođači su ove vakcine uspeli da razviju sada zahvaljujući teškom velikom poslu koji je prethodno urađen.

„Sva laboratorijska i klinička ispitivanja sprovedena su u skladu sa najstrožim pravilima, standardima i etičkim kriterijumima, bez ugrožavanja bezbednosti učesnika“, rekao je Margaritis i dodao da su vakcine brzo odobrene za hitnu upotrebu jer je smanjena birokratija, a ne kriterijumi.“

Čak i sada, rekao je, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) i naučna zajednica nastavljaju da pažljivo prate proces vakcinacije širom sveta kako bi omogućili bezbednost vakcinisane populacije.

Mit: Kovid vakcina uzrokuje neplodnost

Kako kaže Elizabet Beatris, epidemiološkinja i stručnjakinja za javno zdravlje iz oblasti roditeljstva, ova tvrdnja je potekla od jednog pisma u kom su se delile netačne informacije o tome šta se nalazi u vakcinama.

„Iako su informacije lažne, širile su se poput požara“, rekla je Beatris.

Ona je objasnila i da je više žena uključenih u ispitivanja vakcine zapravo zatrudnelo ubrzo nakon vakcinacije – što znači da od vakcine nisu postale neplodne.

„Posebno je važno da žene koje su trudne ili razmišljaju o trudnoći dobiju vakcinu“, dodala je Beatris jer, kako kaže, kod njih je rizik za ozbiljniji kovid veći.

Mit: Mnogi su već umrli od vakcine

Dr Margaritis je objasnio da je to vrlo popularan mit iz jednog jasnog razloga.

„Nacionalni sistem izveštavanja o neželjenim događajima protiv vakcine prihvata i analizira izveštaje o svim zdravstvenim problemima nakon vakcinacije“, rekao je on.
Doktor napominje i da bilo ko može da podnese izveštaj takvim centrima, čak i šira javnost, ali to ne znači da je vakcina prouzrokovala neki otkriveni zdravstveni problem – uključujući smrt.

Iako ti zbirni centri mogu da nadležnim službama, poput CDC i FDA, daju važne informacije za eventualne dalje istrage, nije dobro previše ih analizirati van konteksta i bez naučne pozadine.

„Kada globalno vakcinišemo milione ljudi, nažalost, mnogi od njih će umreti iz razloga koji nisu povezani sa reakcijom njihovog tela na vakcinu“, objasnio je Margaritis.

Ono što znamo je sledeće: skoro 600.000 ljudi je umrlo od kovida samo u Sjedinjenim Državama – što čini samu infekciju opasnijim scenariom.

Mit: Trudnice koje se vakcinišu pobaciće

Ovaj mit je nastao na osnovu informacija sličnih onim o neplodnosti i podjednako je netačan.

„Mnoge žene su vakcinu dobile tokom trudnoće i dobile su lepe, zdrave bebe“, rekla je dr Beatris.

To se odnosi i na žene koje su bile deo kliničkih ispitivanja (koje su zatrudnele nakon vakcinacije) i žene koje su se vakcinisale tokom trudnoće otkako je vakcina postala dostupnija, kaže dr Beatris.

Mit: Vakcinisani šire virus nevakcinisanima

Izgleda da mitovi o vakcinama idu na ruku strahovima, pa se ni ovaj ne razlikuje.

„Vakcina deluje tako što podstiče imunološki odgovor kod osobe koja je vakcinisana. Svakako nećete dobiti bolest koja se može proširiti na druge ljude“, objasnila je Beatris i dodala da vakcina neće naškoditi osobi koja je vakcinisana.

Mit: Vakcinisane dojilje mogu da ugroze bebu

Ovo je apsolutno netačno.

„Ne postoje nikakva istraživanja koja bi podržala ovu tvrdnju, a na osnovu toga kako vakcine deluju, nema razloga da verujemo da bi vakcina mogla naštetiti mami ili bebi“, rekla je Beatris.
Doktorka je dodala da čak postoje neka istraživanja koja pokazuju da žene koje se vakcinišu tokom dojenja zapravo mogu da zaštite bebe koje sisaju od kovida jer im kroz mleko prenose antitela.

Mit: Vakcina i ne štiti od kovida

„Moramo jasno da stavimo do znanja da postoje različite vrste efikasnosti vakcina, kao što su efikasnost za sprečavanje infekcije i efikasnost za sprečavanje simptomatskih ili teških oblika bolesti“, rekao je dr Margaritis.

U slučaju vakcine protiv kovida doktor je objasnio da su gotovo sva ispitivanja vakcine faze 3 posebno urađena za procenu efikasnosti kako bi se prvo sprečili simptomatski oblici bolesti, a drugo kako bi vakcine bile efikasne protiv zaražavanja i teških oblika bolesti.

„Čak 95 odsto efikasnosti vakcine govori da vakcinisana osoba ima 95 odsto manje rizika od bolesti sa simptomima u poređenju sa nevakcinisanom osobom“, objasnio je Margaritis.

On je dodao da još ne može da se kaže da neka vakcina sprečava infekciju, pa je moguće primiti vakcinu i zaraziti se, ali ako se to i desi, težina bolesti je svedena na minimum.

Dakle, možda će trebati neko vreme da se proveri koliko dobro vakcina sprečava infekciju, ali to ne znači da ne štiti od kovida 19 jer to apsolutno čini.

Pročitajte još:

Mit: Vakcina će promeniti vašu DNK

Izgleda da postoji velika zabuna oko vakcina mRNK i kako one deluju u telu.

„Vakcine mRNK protiv kovida 19 ubrizgavaju se u ruku da bi poručile mišićnim ćelijima kako da naprave deo spajk proteina koronavirusa. Tada se stvara imunološki odgovor na ovaj protein i, ako virus uđe u naše telo, naš imunološki sistem je već obučen da ga napada“, ​​rekao je Margaritis.

On je objasnio da telo prirodno stvara mRNK, ali da mRNK iz vakcina nema nikakvog dodira niti ulazi u jezgro ćelija, gde se nalazi naša DNK.

„Pored toga, kad ćelija pročita uputstvo iz RNK iz vakcine, ona uništava tu RNK, pa ona svakako ne može da cirkuliše u našem telu. Ona je obavila svoj zadatak – podstakla imunološki odgovor i nestala“, rekao je.

Drugim rečima: vaša DNK je bezbedna. I svako ko kaže drugačije, jednostavno ne razume kako su ove vakcine dizajnirane.

Mit: Ako ste imali kovid, ne morate da se vakcinišete

Dr Beatris je rekla da postoje dva razloga zbog kojih bi svi trebalo da dobiju vakcinu, čak i oni koji su prethodno bili zaraženi.

„Čini se da imunitet koji ste dobili nakon preležanog kovida traje samo nekoliko meseci, dok imunitet od vakcine traje duže“, rekla je.
Dakle, ako ste koronu imali pre nekog vremena, možda ćete ponovo biti ranjivi, ili ako ste je imali nedavno, duže ćete biti zaštićeni ako se ipak vakcinišete.

Pritom, korona je mutirala, pa je svakako moguće iznova se zaraziti samo drugim sojem, a vakcina, čini se, smanjuje rizik za različite varijante.

Zbog svega ovoga je vrlo važno odakle prihvatate informacije, pa je uvek dobra preporuka da to činite od zvaničnih nadležnih ustanova, i na lokalnom i na globalnom nivou.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar