Podeli
Lekarka posle korone
Dr Sanja Mišetić; Foto: Privatna arhiva

"Mnogo se priča o koronavirusu, ali niko ne govori o tome šta se dešava posle, kad dobijete potvrdu da ste zdravi. A to je strašno", rekla nam je dr Sanja Mišetić iz Beograda, koja je preležala kovid 19. Ipak, negativni testovi nisu označili kraj njenih zdravstvenih problema.

“Pitate kako sam posle kovid bolesti? Ne mogu reći dobro, u fazi sam oporavka i mislila sam da je on brži, lakši, virus kao virus. O samom virusu i o bolesti sve saznajemo kroz rad sa pacijentima i njihovim praćenjem dok su na lečenju, ali retko ko je od nas pratio pacijenta u ovoj fazi u kojoj sam ja, posle dva negativna testa i sa zvaničnim dokazom da ste zdravi. Sve je isto, a ništa nije isto. Pođem da šetam i na pola puta bih najradije sela ili legla na licu mesta, a onda se teram da izdržim do kraja, jer nisam prešla ni kilometar. Ujutru, kada ustanem, napravim plan, ali obično ništa od toga se ne ostvari – jednom nemam dovoljno snage, drugi put sam preumorna, treći put mi se odjednom prispava i ne mogu dalje… Sve se menja iz sata u sat, i energija i raspoloženje”, priča doktorka.

Koronavirus je dr Sanji Mišetić i njenom suprugu dijagnostifikovan početkom aprila. Imaju različita iskustva s ovom bolešću.

Pročitajte još:

“Spadala sam u grupu sa lakšim simptomima kovid bolesti, RTG pluća je bio uredan, kao i laboratorija, ali sam imala mali broj leukocita, za razliku od supruga koji je bio bez ijednog simptoma. On se nije zakašljao sve vreme, a na RTG je imao obostranu upalu pluća, a u laboratoriji normalan broj leukocita i veći broj monocita, što je značilo da se organizam već bori protiv virusa. Dakle, teži oblik bolesti asimptomatski osim temperature 37.1 na dan prijema u bolnicu”, pojašnjava dr Mišetić.

Kao lakši slučaj, ona je provela 15 dana u kovid bolnici na Sajmu. O tom periodu ne želi da priča, ali za Nova.rs sumira simptome s kojima se borila tokom oporavka.

“Od prve temperature, slučajno izmerene 39.2, suvog kašlja, pa kasnije sa sekretom, moja bolest se može okarakterisati kao bolest gornjih respiratornih puteva. Smenjivanje obilne sekrecije iz nosa i zapušenosti nosa, kašalj, suvoća grla i usta, pečenje ugla oka, neretko i problemi sa učestalim stolicama, ali najteže su mi padali napadi kašlja noću koje nisam mogla zaustaviti, pa sam spavala sedeći. Apetit je sve vreme bio nepromenjen, ali sam oslabila za 10 dana oko 3 kilograma. Nisam osećala ruke i noge, glavobolja, neki vid vrtoglavice, konfuznost, groznica, a u popodnevnim časovima vrućina u glavi i ušima, sa glavoboljom u centalnom čeonom delu, a to traje i danas”, ističe dr Mišetić.

Posle korone
Sajam; Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svoju situaciju pratila je i kao lekar.

Pročitajte još:

“Sve vreme sam čitala razne informacije, studije o virusu, o načinu prenošenja i virulentnosti, o protokolima lečenja, i shvatila da ne postoje dva ista slučaja, i da su nam smernice koje su date za prepoznavanje simptoma na početku epidemije samo kap u moru. Niko ne bi mogao da sklopi kliničku sliku kovid bolesti, svaki dan se saznaje ponešto novo, a onda to novo se kosi sa činjenicama od juče i tako u krug”, kaže doktorka. “Definitivno, po meni, najvažniji je imuni sistem koji kod mene nije bio brzog odgovora, te je i sama bolest duže trajala, a oporavak se ne zna koliko će. Znam samo da nisam kao pre. I niko nema pravi savet. Koristim vitamin C, cink, kurkumu, đumbir, ishranu u smislu jačanja imuniteta, ali fizička aktivnost mi je još uvek na niskom nivou, sa nadom da ću je povećati u dogledno vreme.”

Danas je ona zvanično zdrava, ali oporavak još traje.

“Moj oporavak teče prvim negativnim testom i otpustom sa sajma, a da sam zdrava potvdio je drugi test nakon 14 dana izolacije posle otpusta iz privremene bolnice. Ali, ja ne znam ništa o posledicama, znam samo da mi fali snage, da mi je poremećen san. Miris i ukus sam izgubila u toku bolesti, pogoršao mi se vid i slabije čujem, imam popodnevne glavobolje i osećaj vreline u glavi, što bi govorilo u prilog neurotoksičnosti virusa. Raduje me da mi se polako vraća miris, a ukus je skoro kompletan, pa se nadam da će i ovi ostali simptomi vremenom nestati, a ja se osnažiti i kao nekada pešačiti po nekoliko kilometara, uz svoj široki osmeh na licu. Radujem se tom danu.”

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar