Smrznuto povrće
Smrznuto povrće; Foto: Danil Roudenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Kuvari objasnili i zašto.

Ako često kupujete smrznutu hranu, bilo zbog jednostavniije pripreme ili zato što ste umorni od bacanja sveže hrane, niste jedini. Ali pre nego što se u supermarketu zalepite na police sa smrznutom hranom, možda bi trebalo da pročitate šta iskusni kuvari imaju da kažu. Iako su različiti odgovori na pitanje koje namirnice ne bi trebalo kupovati smrznute, oko pojedinih stvari se slažu.

Začinsko bilje

Kuvarica Dana Bujalski voli da koristiti začinsko bilje kako bi oživela obroke koje priprema za sebe i svoje klijente. Međutim, ne bi se usudila da kupi smrznuto začinsko bilje.

„Mislim da začinsko bilje uvek ističe vaša jela, pogotovo kada je sveže. Čak ni sušeno začinsko bilje ne volim previše“, rekla je i dodala da „smrznuto začinsko bilje izgleda kao da je naseckano na male kockice i zatim smrznuto“.

„Ako ne želite da trošite novac na sveže začinsko bilje, pokušajte da ga uzgajate kod kuće kako biste ga imali pri ruci kada vam zatreba“, predložila je Bujalski.

Hleb

Iako bi vam dobro došli smrznuti proizvodi od testa koje možete ispeći kod kuće, Bujalski kaže da izbegava smrznuti gotov hleb jer u sebi ne sadrži hranljive supstance.

„Konzistencija se menja kada se hleb zamrzne“, rekla je.

Ako ne želite da se zadovoljite smrznutim hlebom kupljenim u prodavnici, razmislite o tome da da sami napravite hleb kod kuće kako biste dobili potrebne ugljene hidrate.

Pročitajte još:

Jagode

Ako imate recept koji zahteva jagode, a nije sezona jagoda, nemojte kupovati one smrznute, preporučuje kuvarica Suzan Irbi.

„Jagode zbog svoje porozne prirode, postaju prezasićene vodom i doslovno se raspadaju kada se smrznu”, rekla je Irbi i dodala da „ne preporučuje korišćenje smrznutih jagoda čak ni u smutijima. Isto važi i za recepte za kolače sa jagodama“.

Uvek je dobra ideja da kupujete voće kada je u sezoni, uključujući i jagode. Ali ako ih ipak želite ili već imate smrznute jagode, razmislite o tome da od njih napravite kompot.

„Kompoti se mogu koristiti za palačinke ili u desertima“, rekla je Sara Gunderson, iz škole kulinarskih umetnosti „Auguste Escoffier“.

Pljeskavice

Smrznute, već pripremljene pljeskavice, mogu da budu primamljive jer se jednostavno nabavljaju, ali trebalo bi da se oduprete tom iskušenju, rekao je kuvar Adrian W. Korkil iz Džordžtauna, Teksas.

„Uvek možete da kupite sveže mleveno meso u prodavnici. Ukus je mnogo bolji od smrznutog. Jednostavno dodajte svoje začine i uživajte“, rekao je Korkil.

Određena testa

Uzmimo, na primer, krempite. Kad se ispeku, dobiju „prozračnu hrskavu koricu“, objasnila je Gunderson.

„Smrznute krempite nikada ne mogu da budu tako dobre kao sveže“, dodala je ona.

Pročitajte još:

Brokoli

Irbi smatra da je smrznuti brokoli kašast kad se skuva. Osim toga, kad kupite smrznutu brokoli, problematičam je odnos dobijenih stabljika i cvetova u kesi.

“Stabljike su gumene i lošeg kvaliteta”, rekla je Irbi.

Kuvarica Džesika Randava, otišla je dalje rekavši da je brokoli delikatno povrće koje se ne drži dobro prilikom zamrzavanja. Ona napominje da ovo povrće gubi mnogo na ukusu kada se zamrzne.

Što je još gore, osetljivo povrće poput brokolija ima tendenciju da izgubi svoje hranljive supstance kada se zamrzne, kaže kuvar Erik Sornoso, a prenosi N1 Zagreb.

„Zamrzavanje može da stvori kristale leda i razbije ćelije povrća. To može da smanji aktivnost vode i podstakne gubitak hranljivih supstanci“, rekao je Sornoso i dodao da „kada konzumirate ovo smrznuto povrće, ne dobijate nutritivne vrednosti“.

***

Bonus video: Da li pesticidi ubijaju hranljive sastojke voća i povrća i koliko su opasni?

Komentari

Svi komentari (0)