Foto: Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

Oprezno sa ovom hranom.

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste jako gladni, podgrejavanje hrane u mikrotalasnoj pećnici nije uvek najbolja ideja, pogotovo kad je reč o ovim namirnicama.

Kako prenosi The Healthy, grejanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema kuda izići, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to onda kad ih izvadite iz mikrotalasne.

Najbolje bi bilo ne podgrejavati ih, ali ako baš morate, prvo ih ogulite i narežite na manje komadiće. Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa, breskvi… Ne ispuštaju višak vlage dok se kuvaju zbog čega mogu eksplodirati. Pre podgrejavanja isecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom.

namirnice koje izazivaju alergiju alergeni
Jaja Foto:Shutterstock

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrejete ti konzervansi postaju još štetniji za organizam – mogu da pokrenu oksidaciju holesterola, kaže jedno istraživanje, prenosi Večernji.

Pročitajte još:

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrejavanje pirinča u mikrotalasnoj pećnici može čak dovesti do trovanja hranom jer sirov pirinač sadrži bakterije koje mogu preživeti brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba držati dalje od mikrotalasne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je sam po sebi bezopasan, podgrejavanjem se pretvara u štetne tvari koje deluju kancerogeno.

***

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar