Namerno se zarazio koronom dva puta i evo šta je saznao

Zdravlje 29. okt. 202016:10
Podeli:
Foto: The Siberian Times / East2West News / Profimedia

Ruski lekar Aleksandar Čepurnov (69) se dva puta zarazio novim koronavirusom - jednom slučajno, a drugi put namerno, zarad eksperimenta. Njegova saznanja ukazuju da ne treba da polažemo nade u imunitet krda.

Doktor se prvi put zarazio koronavirusom na skijanju u Francuskoj u februaru.

Nakon oporavka kod kuće u Sibiru, bez potrebe za hospitalizacijom, on i njegov tim sa Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Novosibirsku pokrenuli su studiju o antitelima na koronavirus.

Proučavali su „način na koji su se antitela ponašala, koliko su bila jaka i koliko su se dugo zadržavala u telu“ i otkrili su da njihov nivo brzo opada.

„Na kraju trećeg meseca od trenutka kada sam se razboleo, antitela više nisu otkrivena“, rekao je Čepurov.

Foto: The Siberian Times / East2West News / Profimedia

Odlučio je da ispita verovatnoću ponovne infekcije. Zarad nauke, Čepurnov je postao ljudsko zamorče i namerno se izložio pacijentima sa kovidom 19 bez zaštite.

„Odbrana mog tela pala je tačno šest meseci nakon što sam dobio prvu infekciju. Prvi znak bila je upala grla“, rekao je.

Njegova druga infekcija bila je daleko ozbiljnija i bio je hospitalizovan.

„Pet dana temperatura nije padala ispod 39C. Izgubio sam čulo mirisa, promenilo mi se čulo ukusa. Šestog dana bolesti, CT pluća je bio čist, a tri dana nakon tog snimka, rendgen je pokazao dvostruku upalu pluća. Virus je nestao prilično brzo. Posle dve nedelje više nije otkriven“, ispričao je Rus.

Pročitajte još:

Njegov zaključak zasnovan je na ličnom iskustvu – kolektivni imunitet je „napuštena nada“. Vakcine će možda dati imunitet, ali privremen.

Profesor je ranije radio u Državnom istraživačkom vektorskom centru za virusologiju i biotehnologiju u Sibiru, koji je proizveo drugu rusku vakcinu protiv kovida 19, poznatu kao EpiVacCorona. Što se te vakcine tiče, po svemu sudeći biće potrebne ponovljene injekcije za održavanje imuniteta koji ona pruža.

Njena proizvodnja je usledilla nakon vakcine Sputnik V, koja se sada daje zdravstvenim i drugim radnicima na prvom frontu borbe protiv korone u Rusiji.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Komentari

Vaš komentar