Može li probiotik da spreči koronu – doktorka rešava dilemu

Zdravlje 29. okt. 202013:17 > 28. jan. 2021 14:10
Podeli:
suplementi
Foto: EPA-EFE/STEFANO CAVICCHI

Sve češće čujemo da su probiotici neizmerno važni za naše zdravlje jer nam je imunitet uz njih jači, pa smo otporniji na bolesti. Da li je tako i da li su probiotici zaista lek za sve, pa i za koronu i rak, kako neki tvrde, za portal Nova.rs priča gastroenterolog Vladislava Bulat.

Velika prašina se digla nakon što je u Jutarnjem programu Probudi se Televizije NOVA S profesor Medicinskog fakulteta Goran Belojević, poznat i kao dr Maserati, rekao da smatra da su probiotici jedini lek protiv korone.

Pročitajte još:

„Ja tvrdim već šest meseci da se ova pandemija može zaustaviti samo probioticima. Neću da kažem da sam jedini u svetu, ali jedna vrlo mala grupa naučnika o tome govori, jednostavno, postoji embargo na priču o tome, ali ja se uporno toga držim“, rekao je dr Goran Belojević i optužio farmakoindustriju da od pandemije pravi biznis.

Osim toga, često se pominje da probiotici pomažu obolelima od raka, pa se pitaju mnogi da li su ove tabletice zaista tako čudotvorne.

Dr Vladislava Bulat za portal Nova rs priča ima li istine u tim tvrdnjama i da li probiotici mogu da pomognu kod korone i raka.

„Nema naučnih dokaza da probiotici sprečavaju te bolesti ili poboljšavaju stanje kod tih bolesti. Ipak, probiotici jesu dobri za jačanje imuniteta jer regulišu probavu i rad creva, a imunitet ide iz creva. Zbog toga se oni uglavnom i daju često“, kaže dr Vladislava Bulat, specijalista gastroenterologije i lekar opšte bolnice Euromedik.

Naime, istraživanja kažu da, ukoliko ne unosimo dovoljno probiotskih namirnica koje pospešuju rast korisnih bakterija u našim crevima, lakše će nas napadati razni virusi i infekcije. Osim toga, probiotici su neizmerno važni i kod terapije antibioticima.

Pročitajte još:

Nedavno je prof. dr Tomislav Preveden, infektolog i predsednik Udruženja infektologa Srbije, kazao da  ulazimo u hladan period kada ćemo se ponovo susretati sa respiratornim infekcijama, novim bolesnicima sa koronom i da će zbog toga biti povećana upotreba antibiotika.

„Usled uzimanja antibiotika može doći do dijareje izazvane disregulacijom crevne flore, kolonizacijom creva gljivicama roda Candida i infekcijom creva bakterijom Clostridium difficile koja predstavlja najteže komplikaciju antibiotske terapije. To može biti teška bolest koja zahteva dugotrajno bolničko lečenje. Zbog svih tih saznanja, sada se uz svaki antibiotik savetuje upotreba probiotskih preparata“, napomenuo je prof. dr Preveden.

On je upozorio i na šta treba da obratimo pažnju kad kupujemo probiotik.

„Kad kupujete probiotik u apoteci, uvek posebno obratite pažnju na broj sojeva koji su deklarisani na kutiji i koji se nalaze u jednoj dozi. Doza od 5 i 10 milijardi probiotskih kolonija (CFU) optimalna je prema svetskim preporukama. Takođe, sa farmaceutom obavezno proverite da li se u kutiji blister sa kapsulama nalazi u zaštitnoj kesici (foliji), što garantuje broj sojeva i na isteku roka trajanja, jer i bakerije i gljivice su živi mikroorganizmi koji su osetljivi na ambijentalne uslove, pa njihov broj vremenom opada, a od doze zavisi i efikasnost preparata.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar