zdrava hrana
Foto: KHAPGG / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kako je najzdravije hraniti se u ovo doba godine, za Novu priča dr Dragana Balać.

Proleće je idealno vreme za korekciju jelovnika kako bismo do leta izgubili višak kilograma koji se nakupio tokom zime, ali i da bismo bili zdravi. Čime treba da se vodimo kad biramo namirnice, za Novu priča dr Dragana Balać, lekarka specijalistkinja higijene sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Za više energije

„Proleće je vreme buđenja i obnove životne energije i zato bi tokom ovog godišnjeg doba trebalo da birate namirnice koje jačaju i oporavljaju organizam, posebno jer zimi obično opadne pažnja o pravilnoj ishrani. Sezonske namirnice sadrže hranljive materije (proteini, masti, ugljeni hidrati) i zaštitne materije (vitamini, minerali, fitohemikalije) koje su vašem telu neophodne u određenom godišnjem dobu, a to je sada proleće“, kaže dr Balać.

Za oporavak kože

Nakon zimskog perioda i koža zahteva posebnu negu.

„Srećom, u proleće naši stolovi su puni svežeg lisnatog povrća poput zelene salate, spanaća, blitve i rukole, ali i maslačka i sremuša koji su sve prihvaćeniji kao sastavni deo jelovnika. Tu su i rotkvice i mlada šargarepa koji sadrže vitamine, minerale i fitohemikalije.“

Prvo salata, pa ostatak obroka

Doktorka ističe i da se treba hraniti onim namirnicama koja nam daju najviše ili, govoreći o sitosti, uz najmanju količinu kalorija.
„U nedavnoj studiji dokazano je da unos velike količine niskokalorične salate kao prvog jela može pomoći u smanjenju kalorija koje se pojedu u ostatku obroka. Niskokalorične salate su ajsberg salata, šargarepa, paradajz, celer i krastavci i mladi (sitni) sir. Velike porcije čine da se osećate kao da ste mnogo jeli, čak i kad jedete niskokalorični obrok.“

Čajevi

Kada su u pitanju pića, naša sagovornica kaže da su čajevi zdraviji izbor od osvežavajućih bezalkoholnih napitaka.

„Jedna konzerva bilo kog osvežavajućeg bezalkoholnog napitka sadrži oko 150 kalorija, u prevodu je to devet kašičica šećera. Čajevi, s druge strane, imaju nula kalorija. Zeleni čaj sadrži katehine koji dokazano doprinose sagorevanju kalorija, a uz to imaju i antiinflamatorno, tj. antizapaljensko dejstvo. Skuvajte čaj, rashladite ga i uživajte u njemu.“

Čokolada

Poznato je da jedna kockica kvalitetne čokolade može mnogo pomoći u suzbijanju žudnje za slatkim.

„Čokolada sa visokim procentom kakaoa pruža više zadovoljstva uz svaki zalogaj, a takođe sadrži antioksidativne materije koje doprinose smanjenju rizika od srčanih oboljenja, snižavanju krvnog pritiska i snižavanju rizika od nastanka šećerne bolesti. Tamna čokolada je takođe dobar izvor magnezijuma, gvožđa i kalijuma, a povećava serotonin, što može pozitivno uticati na vaše raspoloženje.“

Pročitajte još:

Zdrave namirnice na vidnom mestu

Doktorka Balać priča i kako se najlakše možemo podsetiti koliko je važan izbor namirnica.
„Organizujte frižider i ostavu tako da neophodne namirnice koje će doprineti vašem boljem raspoloženju i zdravlju držite raspoređene na prednjoj strani, gde ih možete videti. Držite povrće i kuvana jaja u prozirnim staklenim posudama za lak podsetnik za zdrav obrok.“

Doktorka ističe i da je jedan od najlakših načina za uvođenje zdravog prolećnog jelovnika da jedete više celog, neprerađenog povrća i voća, proizvoda od celog zrna žitarica i namirnica bogatih proteinima.

„Ove namirnice su bogate hranljivim i zaštitnim materijama i imaju manje šećera i natrijuma u ​​poređenju sa prerađenom hranom. Jaja su puna važnih hranljivih i zaštitnih materija poput belančevina, vitamina A, D i E, folne kiseline, gvožđa, cinka i holina. Takođe, priprema hranljivijih obroka umesto hrane za poneti je jednostavan i efikasan način da napravite prolećno čišćenje organizma. A smanjivanje dodatih šećera u hrani kroz slatkiše, peciva i zaslađena pića može vam dati više energije tokom dana. I ne zabioravite da je nezamenljivo da se aktivirate napolju kada dođe toplije vreme.“

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar