Preskakanje doručka se često kritikuje od strane lekara. Stručnjaci upozoravaju da preskakanje doručka može dovesti do nagomilavanja masnog tkiva oko stomaka, što je posebno opasno za decu i tinejdžere.
Dijabetolog i endokrinolog dr Luiza Napiorkovska objašnjava da nedostatak doručka povećava koncentraciju insulina i pogoršava insulinsku rezistenciju, što može izazvati abdominalnu gojaznost. Kako objašnjava, preskakanje obroka dovodi telo u stanje da „sačuva“ svaki sledeći obrok, umesto da ga energetski troši, što neminovno dovodi do povećanja telesne težine. Osim toga, visoke koncentracije insulina mogu negativno uticati na koncentraciju i pažnju.
Insulinska rezistencija se može javiti zbog gojaznosti, starenja i nedostatka fizičke aktivnosti, a ponekad su uzroci i Kušingov sindrom ili hemohromatoza. Preskakanje doručka nije dobro ni za odrasle, jer može povećati rizik od gojaznosti i srčanih bolesti.
Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Diabetes Care pokazuje da pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji preskoče doručak imaju veći rizik od skokova nivoa glukoze tokom dana, što može biti veoma opasno za zdravlje. Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu napominje da preskakanje doručka kod dijabetičara pogoršava funkciju beta ćelija i povećava nivo glukoze u krvi.
„Nakon gladovanja, ili preskakanja obroka tvoje telo zaista počinje da čezne za velikim količinama hrane. Zato moraš da kontrolišeš unos hrane, a to znači da postaneš svesniji onoga što jedeš“, objasnio je doktor Dejvid Katler za Healthline.
„Ako unosiš bar pet porcija voća i povrća dnevno dobijate sve vitamine i minerale koji su generalno potrebni.“
„Ova priča o tome koliko je doručak važan — slušam to poslednjih 50 godina, još od kad sam bio dete,“ rekao je.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare