Možete li da primite drugu vakcinu ako nemate antitela

Zdravlje 15. apr. 202118:53 > 18:56
Podeli:
Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Vakcinisali ste se i rešili da proverite antitela - a rezultat vas je razočarao. Ukoliko su niska ili ih nema, možda ste pomišljali da ponovite imunizaciju drugom vakcinom. To trenutno nije moguće za Nova.rs objašnjava imunološkinja Emina Milošević.

Ako vam posle vakcinacije padne na pamet da se prijavite za cepivo drugog proizvođača, morate znati da vam to neće odobriti. Takva procedura još nije moguća.

Pročitajte još:

„Sve i da hoćete i da vam to savetuju, ne možete da primite različite vakcine jer to još uvek nije odobreno. Da li će da bude odobreno, ne znam. Videćemo kada budu završena istraživanja“, za Nova.rs rekla je Emina Milošević.

Važno je znati da kakav god da vam je rezultat antitela, on nije „pogrešan“ niti „loš“, jer ne postoji poželjan broj.

„Odgovarajući broj antitela kao kategorija je prosto nepoznat – bilo koji broj antitela, a i kada ih nema, odgovarajući je. Ne postoji kriterijum za to koja vrednost na nekom testu znači odgovarajući broj antitela“, ukazuje Milošević.

Ona objašnjava i zašto antitela nisu jedino merilo zaštite.

„Ne treba da nam jedini kriterijum zaštite bude nivo antitela. Njih i ako nema, to ne znači da nismo zaštićeni jer postoji ćelijski imunitet. T-ćelije su u senci, mirne i jave se po potrebi, ako se nekad izložimo virusu i tad nas štite, a postoje i posle preležane bolesti i posle vakcine. Dakle, nivo anatitela i efikasnost vakcine nisu sinonim. Pritom, mi i dalje ne znamo koja je to vrednost antitela koja nas štiti“, objasnio je za Nova.rs i Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Takođe nema standarizovanih testova za proveru antitela niti ćelijskog imunteta, što znači da će rezutat varirati i u zavisnosti od laboratorije u kojoj ste test radili.

vakcinacija
Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Uprkos tome što trenutno kombinovanje vakcina nije moguće, naučnici razmatraju ovu mogućnost, koja bi ljudima pružila jači imunitet.

U februaru ove godine na Oksfordu je počelo kliničko ispitivanje kombinacije jedne doze AstraZeneka/Oksford vakcine i jedne doze Fajzer/Bajontek vakcine. Rezultati prvog eksperimentalnog mešanja očekuju se u aprilu ili maju, dok bi rezultati druge faze trebali da budu objavljeni u julu.

U međuvremenu se studija proširila na kombinovanje vakcina Moderne i Novavaksa, objavili su u istraživači sa Univerziteta Oksford.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar