Šta da radim ako nemam antitela ni posle vakcine

Zdravlje 20. mar 202110:51 > 10:51
Podeli:
kineska vakcina antitela
Foto: EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Radi li kineska vakcina ako ni posle više od mesec dana od druge doze nema antitela? Jesmo li u tom slučaju uopšte zaštićeni od kovida ili možda treba da primimo neku drugu vakcinu? Sve je više ovakvih pitanja, a odgovor na njih daje doktor Radan Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Nedovoljno je podataka o tome kad i koliko se tačno razvija imunitet posle kineske vakcine Sinofarm, s tim što struka kaže da se antitela razvijaju okvirno dve, tri nedelje nakon druge doze.

A šta ako ih nema ni mesec, dva posle revakcine? Da li to znači da kineska vakcina nema efekta. Da li je samo pozitivan test na antitela garant da smo bezbedni od kovida?

Najviše informacija o tome daju nam podaci o vakcinisanju Sinofarmom u Ujedinjenim arapskim emiratima.

„U Emiratima u došli na ideju da onima koji nisu stvorii antitela posle dve doze Sinofarmove vakcine ponude treću dozu, isto Sinofarm“, kaže za portal Nova.rs profesor Stojanović.

Pročitajte još:

To bi trebalo da pruži dodatnu zaštitu onima koji nisu razvili antitela. Ipak, od te treće doze vakcine u Srbiji nema ništa, barem za sada. I šta onda činiti?

Nivo antitela i efikasnost vakcine nisu isto

„Ne treba da nam jedini kriterijum zaštite bude nivo antitela. Njih i ako nema, to ne znači da nismo zaštićeni jer postoji ćelijski imunitet. T-ćelije su u senci, mirne i jave se po potrebi, ako se nekad izložimo virusu i tad nas štite, a postoje i posle preležane bolesti i posle vakcine. Dakle, nivo anatitela i efikasnost vakcine nisu sinonim. Pritom, mi i dalje ne znamo koja je to vrednost antitela koja nas štiti“, napominje naš sagovornik.

A kad proveravamo antitela posle vakcine, ne treba da zaboravimo koji test zapravo treba raditi – serološki IgG semikvantitativni test na antitela na S protein za virus SARS-coV-2. On će nam pokazati i da li antitela imamo i okvirno koliko ih imamo.

Uz to, važno je i kad se test radi, pre svega jer znamo da se antitela sporije razvijaju od kineske vakcine.

„Okvirno je to tri nedelje posle druge doze, s tim što je nekad potrebno da prođe i četiri, pet nedelja od te druge doze da bi se stvorila antitela od Sinofarma. Nekom je potrebno i više da se razvije imunitet. Takođe, jedan jako mali procenat ljudi jednostavno neće stvoriti antitela na ovu vakcinu jer se to prosto dešava.“

Tu je i pitanje šta nas na duže staze bolje štiti – antitela ili ćelijski imunitet.

„Za sada znamo, recimo, da su posle vakcine za velike boginje imali t-limfocite desetinama godina posle vakcinacije, a da su antitela davno pre toga nestala“, kaže profesor Stojanović.

Zato, kaže profesor, svi mi, i oni koi su primili vakcinu, treba da se pazimo, da nosimo masku i držimo distancu jer je to najsigurnije.

„I ne treba se mnoog opterećivati antitelima jer ona nisu jedini mehanizam odbrane i nekad im mnogo pridajemo značaja“, zaključuje naš sagovornik.

Treća doza daleko od Srbije

Za sada plan za davanje treće doze Sinofarm vakcine kao dodatna zaštita postoji samo u Emiratima. Srbija je još uvek daleko od takve procedure jer nemamo dovoljno podataka, smatra epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović.

„Nemamo još dovoljno podataka o efektima vakcine nakon druge doze. Znamo, više iz naših iskustava, da je porast antitela sporiji, pa treba čekati tri, četiri nedelje da se dostigne dovoljan nivo“, rekao je nedavno on za naš portal.

Naglasio je da je sve ostalo – uključujući i davanje treće doze vakcine – samo pretpostavka, jer još uvek nema konkretnih iskustava i istraživanja. Zato treba sačekati, poručuje Radovanović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar