Moždani udar može biti prvi simptom korone kod mladih

Zdravlje 17. sep. 202011:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Moždani udar može biti prvi simptom kovida 19 kod mladih pacijenata, pokazuje novo kanadsko istraživanje. Kako se ispostavilo, moždani udari javljaju se relativno često među pacijentima sa kovidom i imaju tendenciju razornih posledica. 

Studija objavljena u utorak u časopisu „Neurologija“, medicinskom časopisu Američke akademije za neurologiju, otkrila je kako je stopa smrtnosti kod pacijenata sa kovidom 19 koji imaju i moždani udar „izuzetno visoka“. Procena je da gotovo svaki peti pacijent primljen u bolnicu sa kovidom doživi moždani udar.

Istraživači su otkrili da oko 1,8 odsto pacijenata sa kovidom 19 doživi moždani udar bilo kada su primljeni u bolnicu, bilo neposredno pre toga. To je cifra koja se možda čini malom, ali se pretvara u veliki broj slučajeva, s obzirom na to da su milioni ljudi širom sveta hospitalizovani sa tom bolešću, rekao je viši autor studije Lucijano Sposato, vanredni profesor neurologije na Univerzitetu Zapadni Ontario.

Pročitajte još:

„To je zapravo vrlo velik broj“, rekao je, dodajući da za poređenje, samo 0,2 odsto pacijenata sa gripom primljenih u bolnicu doživi moždani udar. Njih 0,75 odsto koji su hospitalizovani sa SARS-CoV1, virusom koji je izazvao SARS, imao je moždane udare.

Istraživači su takođe otkrili da je kod približno polovine mladih pacijenata mlađih od 50 godina moždani udar bio prvi simptom kovida 19.

„To znači da su bili potpuno asimptomatski pre nego što su primljeni“, rekao je dr Sposato.

Istraživački tim analizirao je 125 slučajeva, kao i 35 dodatnih neobjavljenih slučajeva iz Ontarija, Irana i Sjedinjenih Država.

Otkrili su da je 35 do 45 odsto pacijenata sa koronavirusom sa moždanim udarom umrlo tokom boravka u bolnici, rekao je dr Sposato. Poređenja radi, rekao je, stopa smrtnosti je 15 do 30 odsto za pacijente sa moždanim udarom u Kanadi koji su primljeni na intenzivnu negu bez kovida.

Među pacijentima u studiji, svi su imali najmanje jedan faktor rizika, poput gojaznosti, hipertenzije ili dijabetesa, a 97 procenata je imalo ozbiljan kovid 19.

Ovo je navelo istraživače da zaključe da većina pacijenata sa kovidom koji dožive moždani udar verovatno umire zbog težine te bolesti, a ne zbog moždanog udara, rekao je dr Sposato.

Pročitajte još:

Iako je lečenje moždanog udara isto kao i kod pacijenata bez Covid-19, bolničko osoblje treba da preduzme dodatne mere predostrožnosti kako bi sprečilo širenje infekcije, dodao je.

Neka od ovih otkrića podsećaju na severnoamerički Neurovaskularni konzorcijum kovid 19 (NAN-C) grupu istraživača koja prikuplja i analizira podatke o moždanim udarima povezanim sa kovidom 19 u nekih 30 bolnica u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Adam Dmitriv, kanadski šef konzorcijuma, rekao je da su on i njegove kolege otkrili da pacijenti sa Covid-19 slabije prolaze kada su žrtve moždanog udara, u poređenju sa onima koji imaju samo kovid 19 ili onima koji su pretrpeli moždani udar pre pandemije. Međutim, još nije jasno zašto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar