Foto:Miloš perić promo

„Ruska vakcina Sputnjik V pokazala je viši nivo efikasnosti u borbi protiv Omikron soja u odnosu na druge vakcine na tržištu“, rekao je ministar Nenad Popović nakon razgovora sa Aleksandrom Gintsburgom, direktorom Instituta za virusologiju „Gamaleja“ u Moskvi.

Prema istraživanju Instituta Gamaleja, Sputnjik V pokazuje visoku aktivnost neutralisanja virusa protiv varijante Omikron i može da obezbedi snažnu odbranu od teškog oboljevanja i hospitalizacije, saopšteno je iz Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

„Sputnjik V je pokazao tri do sedam puta bolje rezultate u aktivnosti neutralizacije virusa protiv Omikrona u poređenju sa podacima drugih proizvođača vakcina“, rekao je Popović i dodao da su ovi podaci dobijeni na osnovu studija sprovedenih ovog meseca u Evropi i Africi.

Popović je objasnio da su ipak najbolje zaštićeni oni koji su posle primljene dve doze vakcine Sputnjik V primili i „buster“ odnosno treću dozu ove vakcine.

Pročitajte još:

„Očekivana efikasnost posle „buster“ doze Sputnjika V protiv omikrona mogla bi da bude više od 80 odsto“, rekao je Popović.

On je naveo da je vakcina Sputnjik V razvijena na osnovu bezbedne i dobro proučavane tehnologije tokom 30 godina i da nije povezana sa ozbiljnim neželjenim efektima kao što su miokarditis ili perikarditis.

***

Bonus video: Radovanović: Omikron je mutirao kao Husein Bolt

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)