Tedros Adhanom Gebrejesus
Tedros Adhanom Gebrejesus; Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uputila je upozorenje uoči praznika zbog ubrzanog širenja omikron soja koronavirusa, ali i odgovorila na važno pitanje u vezi sa delotvornošću vakcina protiv omikron soja.

„Svima nama je dosta ove pandemije. Svi mi želimo da provedemo vreme s prijateljima i porodicama. Svi mi želimo da se vratimo normalnom životu. Najbrži način da to postignemo je da donesemo teške odluke kako bismo zaštitili sebe i druge“, istakao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, na pres konferenciji.

Tedros je objasnio da bi pandemija mogla da se završi ove godine ako 70% populacije u svakoj zemlji sveta bude vakcinisano do sredine godine. Ovom prilikom stručnjaci su odgovorili i na pitanje koje se ovih dana oseća u vazduhu, a tiče delotvornosti dosadašnjih vakcina protiv aktuelnog omikron soja.

Pročitajte još:

Glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan rekla je da omikron varijanta uspešno izbegava neke odgovore imunog sistema, što znači da bi buster doze trebalo davati ljudima sa slabijim imunitetom.

Međutim, iako omikron bolje izbegava antitela čije stvaranje podstiču neke vakcine, postoje i drugi oblici imuniteta koji mogu sprečiti zarazu i bolest, ističu stručnjaci SZO.

„Ne verujemo da će sve vakcine postati potpuno nedelotvorne“, rekla je Svaminatan.

Stručnjak SZO Abdi Mahamud dodao je: „Mada vidimo smanjenje broja neutralizirajućih antitela, gotovo svi podaci pokazuju da T-ćelije ostaju nepromenjene, a to nam zaista treba“, prenosi Index.hr.

T-ćelije mogu da spreče teške oblike bolesti napadajući zaražene ćelije. Takođe, predstavnici SZO istakli su da nadu u kraj pandemije budi razvoj druge i treće generacije vakcina, dalji razvoj lekova i druge inovacije.

***

Bonus video: Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram