Podeli
vakcina za koronu
Foto:EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Pokazalo se da je jedna od vakcina protiv koronavirusa koje se razvijaju u Kini sigurna i podstakla je imunološku reakciju tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja na ljudima, navodi se u izveštaju uglednog časopisa "Lanset".

Potencijalnu vakcinu po imenu BBIBP-CorV razvija Pekinški institut za biološke proizvode, ispostava velike kineske farmaceutske kompanije CNBG. Reč je o vakcini koja je već odobrena za vanredne programe vakcinisanja kojima kineske vlasti žele da zaštite najrizičnije grupe ljudi poput zdravstvenih radnika, prenosi N1.

Pročitajte još:

Ipak, može li ta vakcina sigurno i efikasno zaštititi ljude od kovida 19, koji je širom sveta usmrtio više od milion ljudi, znaće se pouzdano tek kad se dovrši treća faza kliničkih ispitivanja koja se trenutno sprovodi izvan Kine.

BBIBP-CorV je jedan od najmanje 10 projekata razvoja vakcine protiv koronavirusa širom sveta koji su ušli u treću fazu kliničkih ispitivanja, od kojih četiri razvijaju kineski naučnici, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Studija objavljena u “Lansetu” kaže da kineska vakcina nije izazvala nikakve teže nuspojave tokom prve i druge faze ispitivanja sprovedenih između 29. aprila i 30. jula u koje je bilo uključeno više od 600 zdravih odraslih osoba. Istovremeno je vakcina podstakla odgovarajuću imunološku reakciju kod testiranih osoba.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar