Lanset: Šta je uzrok više od 700.000 dijagnoza raka u 2020

Zdravlje 18. jul. 202113:43
Podeli:
Foto: Shutterstock

Prema globalnoj studiji objavljenoj u magazinu The Lancet Oncology, četiri odsto novodijagnostikovanih slučajeva raka u 2020. godini moglo bi se povezati sa ispijanjem alkohola.

U studiji se procenjuje da su muškarci činili 77 odsto (568.700 slučajeva) slučajeva raka povezanih sa alkoholom, u poređenju sa ženama, koje su činile 23 odsto slučajeva (172.600). Kanceri jednjaka, jetre i dojke činili su najveći broj slučajeva.

Na osnovu podataka iz prethodnih godina, procenjuje se da je u 2020. bilo više od 6,3 miliona slučajeva kancera usta, ždrela, larinksa, jednjaka, debelog creva, rektuma, jetre i raka dojke. Ovi karcinomi imaju dobro utvrđene uzročno-posledične veze sa konzumacijom alkohola, a procene direktne povezanosti sa alkoholom u novoj studiji prve su takve vrste za 2020. godinu.

Pokazalo se da konzumacija alkohola uzrokuje oštećenje DNK zbog proizvodnje štetnih hemikalija u telu. Alkohol takođe može pogoršati dejstvo drugih supstanci, poput duvana, koje uzrokuju rak.

Mladi, piće, alkohol
Foto: Shutterstock

U okviru istraživanja, naučnici su analizirali podatke o konzumaciji alkohola po zemlji za 2010. godinu – deset godina pre podataka o slučaju raka, kako bi se omogućilo vreme potrebno da unos alkohola utiče na mogući razvoj bolesti. Zatim su te podatke kombinovali sa brojem novih slučajeva karcinoma u 2020. godini (uzeli su u obzir vrste karcinoma sa najjačim dokazima o uzročnoj vezi sa alkoholom).

Pročitajte još:

Umereno ispijanje alkohola definisano je kao unos od 0,1 do 20 grama dnevno, što je ekvivalent do dva alkoholna pića; rizično pijenje od 20 do 60 g dnevno, između dva i šest alkoholnih pića dnevno; i prekomerno pijenje više od 60 g dnevno, više od šest alkoholnih pića dnevno.

Na globalnom nivou, procenjeno je da je četiri odsto (741.300) svih novih slučajeva raka u 2020. godini bilo povezano sa konzumacijom alkohola. Najveći broj novih slučajeva čine karcinomi jednjaka (189.700 slučajeva), jetre (154.700 slučajeva) i dojke (98.300 slučajeva), praćeni kolorektalnim karcinomom i karcinomom usta i grla.

Oni koji su rizično i prekomerno pili činili su najveći udeo slučajeva raka sa 39 odsto (291.800 slučajeva) i 47 odsto (346.400 slučajeva). Međutim, takođe je utvrđeno da je umereno pijenje problematično, jer su činili 14 odsto (103.100 slučajeva) od ukupnog broja dijagnoza kancera uzrokovanih alkoholom.

Regioni Istočne Azije i Centralne i Istočne Evrope imali su najveći udeo slučajeva karcinoma koji bi mogli biti povezani sa alkoholom sa šest odsto, a najniži udeo zabeležen je u severnoj Africi i zapadnoj Aziji, oba ispod jedan odsto.

Postoji nekoliko ograničenja studije – nije uzet u obzir potencijalni efekat pandemije koja je uticala na ponašanje ljudi – na pijenje alkohola, ali i na lečenje raka u mnogim zemljama. Takođe nisu uzeli u obzir osobe sa istorijom dugoročnog ispijanja alkohola, niti povezanost između duvana ili gojaznosti i alkohola.

***

Bonus video:Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Vaš komentar