Kancerogene hemikalije pronađene u šminki

Zdravlje 16. jun. 202112:55
Podeli:
Šminka
Foto: Emma Kim / ImageSource / Profimedia

Nova studija je pronašla visok nivo markera za toksične PFAS supstance u 52 odsto od 231 proizvoda za šminkanje testiranih u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Neki od najviših nivoa pronađeni su u puderima (63 odsto), vodootpornoj maskari (82 odsto ) i dugotrajnom ružu (62 odsto), navodi se u studiji objavljenoj u utorak u časopisu Environmental Science & Technology Letters.

Pored toga, studija je otkrila da oko 88 odsto testiranih proizvoda na svojim etiketama nije navelo sastojke koji bi objasnili te hemijske markere, iako je to zahtev Američke administracije za hranu i lekove (FDA).

„To je pomalo šokantno i nadam se da je poziv na uzbunu za kozmetičku industriju jer je raširena kontaminacija PFAS supstancama među proizvodima“, rekao je Dejvid Endrus, naučnik iz Radne grupe za zaštitu životne sredine.

Pročitajte još:

„Najčešća PFAS supstanca je politetrafluoroetilen, sastojak najpoznatiji kao teflon, ili obloga na tepsijama. Ali sve u svemu, identifikovali smo 13 različitih PFAS hemikalija u više od 600 proizvoda od 80 brendova“, rekao je Endrus, koji nije bio uključen u studiju.

Foto: Printscreen/ Youtube/ Amanda Ensing

Senatorka Suzan Kolins je u američkom Kongresu preložila zakon kojim bi se zabranila upotreba tih supstanci u proizvodnji šminke.

„Polifluoroalkilne supstance (PFAS) su klasa hemikalija koje stvara čovek, a uključuju hemikalije PFOA, PFOS i GenX. Ove hemikalije se vremenom mogu akumulirati u telima i povezane su sa rakom, bolestima štitne žlezde, oštećenjem jetre, smanjenom plodnošću , i poremećajem hormona “, navodi se u saopštenju senatorke.

Hemikalije PFAS su sačinjene od atoma ugljenika i fluora, koji se ne razgrađuju u životnoj sredini. PFAS hemikalije se koriste u svim vrstama proizvoda: posuđu za kuvanje, mobilnim telefonima, poluprovodnicima, komercijalnim avionima i vozilima sa malim emisijama.

Hemikalije se takođe koriste za izradu tepiha, odeće, nameštaja i ambalaže za hranu otpornu na vodu i masnoće. Činjenica da se PFAS hemikalije dodaju u kozmetiku nije novost.

Američka FDA kaže da se namerno dodaju proizvodima kao što su losioni, sredstva za čišćenje, lak za nokte, krema za brijanje, puder, ruž za usne, olovka za oči, senka za oči i maskara – kako bi se koža zagladila ili učinila sjajnom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar