Foto: Shutterstock

Prvi rezultati istraživanja pokazuju da koronavirus može da deluje i na slušni živac i dovede do blagog pada i oštećenja sluha, rekao je za Nova.rs direktor niške Klinike za uho, grlo i nos Dušan Milisavljević. Ta ustanova je sprovela prvo istraživanje u Srbiji o mogućim štetnim posledicama koronavirusa na sluh, uz učešće oko stotinak pacijenata koji su se lečili od kovida.

„To su preliminarni rezulti. Sledeće nedelje, nakon analize, videćemo u kom je to procentu, ali je primećeno da na visokim ferekvencijama – od 4.000 do 8.000 herca – korona dovodi do blagog oštećenja i pada sluha. Da li je to trajno proverićemo u narednoj fazi“, kaže Milisavljević i dodaje da bi kontrole pacijenata koji su učestvovali u ispitivanju trebalo da se obave za mesec dana i nakon tri meseca – to su naredne faze ispitivanje.

Milisavljević podseća da korona u naš organizam ulazi upravo preko nosa i sluzokože ždrela.

Foto: N1

„Gubitak čula mirisa i čula ukusa, koji su neki od već uočenih simptoma tretiraju upravo otorinolaringolozi. Zbog toga je Klinika u Nišu posmatrala efekte virusa na potencijalna oštećenja koja možda mogu biti i trajna. Zainteresovalo nas je i da li pored gubitka čula mirisa i ukusa dolazi i do oštećenja slušnog živca ili unutrašnjeg uva.

Imajući u vidu da svaki virus može da ošteti svaki nerv, pa i slušni živac, odlučili smo da u jednom periodu pandemije uđemo u crvenu zonu i unesemo naše aparate za merenje sluha“, objašnjava nam naš sagovornik kako je došlo do ove zanimljive i važne studije.

Milisavljević navodi da dotadašnja istraživanja pokazuju da se kod pojedinih pacijenata čulo mirisa i ukusa vratilo, ali da i dalje postoji blagi poremećaj.

„Posle preležanog kovida 19 javila se nekolicina pacijenata koji kažu da im se čulo mirisa i ukusa vratilo, ali da imaju blagi poremećaj i da im pojedini mirisi, poput mirisa benzina nisu isti, da im miris kafe nije isti. Potrebno je da prođe još vremena da bismo utvrdii da li je virus trajno narušio čula mirisa i ukusa“, kaže Milisavljević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare