Foto: Anna Koldunova / Alamy / Alamy / Profimedia

Oprezno sa soljenjem hrane!

Jedna svakodnevna navika koju ima većina populacije je prekomerno soljenje hrane. Malo je poznato da ova namirnica povećava rizik od prerane smrti i u prekomernim količinama je loša za zdravlje. Ipak, so je važan nutrijent za ljudsko telo.

Previše soli nije dobro za zdravlje, ali se postavlja pitanje koja je granica korišćenja soli u ishrani. Poznato je da se so nalazi u prirodi, u okeanima, u kamenu, u našim suzama. Prijatnog je ukusa i nije skupa namirnica u ponudi na tržištu. Ali je jedna od takozvanih „belih smrti“ koje utiču na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Činjenica je da previše soli u ishrani može da doprinese pojavi visokog pritiska, srčane insufijencije, riziku od srčanog udara, moždanog udara, bolesti bubrega, zadržavanja tečnosti i osteoporoze.

Pročitajte još:

Ljudsko telo koristi so za balansiranje tečnosti u krvi i održavanje zdravog krvnog pritiska, a so je neophodna i za funkcionisanje nerava i mišića. Nemoguće je živeti bez soli, ali je važno unos soli držati pod kontrolom.

Dnevna doza soli za odraslog čoveka je do pet grama. Statistike kažu da koristimo duplo više soli po danu. Da biste lakše pratili koliko soli unosite u svoj organizam, čitajte na etiketama hrane vrednost nivoa „natrijuma“ – jer je so po sastavu natrijum hlorid, piše RTS.

Foto: Shutterstock

Više od 30 odsto odrasle populacije u svetu ima visok krvni pritisak, a prema podacima Fondaciji za srce, polovina njih to i ne zna. Većina ljudi sa visokim krvnim pritiskom ne pokazuje nikakve simptome, tako da je važno redovno proveravati krvni pritisak. Ako imate visok krvni pritisak, smanjenje unos soli, uz redovnu fizičku aktivnost, umereni unos alkohola, prestanak pušenja i smanjenje stresa, može pomoći u upravljanju njime, smanjujući rizik od oštećenja vašeg organizma.

Istraživači iz Švajcarske, Australije i SAD proučavali su sindrom prerane smrti i dužinu životnog veka kod ljudi koji uzimaju puno soli.

Kako bi istražili preranu smrt i kraći životni vek, naučnici su analizirali podatke 501.379 ispitanika koji su popunili upitnik o učestalosti dodavanja soli u hranu. Prikupljeni su i podaci o smrti i datumu smrti ispitanika.

Rezultati su pokazali da ljudi koji uvek dodaju so u hranu imaju 28 odsto veći rizik od prerane smrti u poređenju sa onima koji nikada ili retko dodaju so.

***

BONUS VIDEO: Biljni ostaci, voće, povrće i ostaci hrane mogu se pretvoriti u kompost – kako to uraditi kod kuće

Komentari

Svi komentari (0)