AstraZeneka
Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Kanadski Nacionalni savetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji nadgleda sprovođenje kampanje vakcinacije protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godine zabrani AstraZeneka vakcina i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se baziraju na godinama i polu.

Taj potez je posledica izveštaja Evrope o retkim, ali ozbiljnim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, krvarenja i u nekim slučajevima smrti nakon vakcinacije, poglavito kod mlađih ženskih osoba.

U Kanadi nije prijavljen nijedan takav slučaj, a upotrebljeno je oko 307.000 doza AstraZeneka vakcina.

Pročitajte još:

„Iz onoga što znamo, postoji značajna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe AstraZeneka cepiva protiv koronavirusa kod osoba mlađih od 55 godina“, poručio je NACI u pisanoj preporuci.

Starije osobe su suočene s većim rizikom od hospitalizacije i smrti povezane sa kovidom 19, a čini se da su i komplikacije ređe u toj starosnoj grupi, pa se njima može ponuditi cepivo „uz informisani pristanak“, poručili su nezavisni stručnjaci iz NACI-ja.

Vodeći se tim preporukama, odbor vodećih zdravstvenih zvaničnika, u koji su uključeni regionalni i savezni predstavnici, izjavio je da će zaustaviti korištenje cepiva za mlađe od 55 godina. Odbor je dodao da se pri donošenju odluke vodio činjenicom da Kanada na raspolaganju ima i vakcine drugih proizvođača, a većina je primenjenih doza došlo od Fajzera i Moderne.

Oko 11,8 posto Kanađana primilo je barem jednu dozu vakcine.

Health Canada (Kanadsko zdravstvo), kanadski regulator za lekove, izjavio je da će postaviti dodatne uslove za odobrenje AstraZeneka vakcine, u koje će biti uključen i „zahtev da proizvođač sprovede detaljnu procenu o učincima i rizicima cepiva prema starosti i polu u kanadskom kontekstu“. Iz Kanadskog zdravstva su rekli da su u razgovorima s AstraZenekom i da će po primitku traženih informacija „odlučiti jesu li potrebni dodatni regulatorni potezi“.

astrazeneka vakcina korona
Foto: EPA-EFE/JOE GIDDENS / POOL

Početkom ovog meseca mnoge su evropske države nakratko prestale da upotrebljavaju vakcinu, za vjeme trajanja istrage oko slučajeva pojave krvnih ugrušaka povezanih s vakcinacijom, ali je ona i dalje primenjivana u Kanadi. Gotovo u svim europskim državama je vakcinacija nastavljena nakon što je Evropska medicinska agencija (EMA) vakcinu proglasila bezbednom.

Samo je Francuska donela uredbu o primeni vakcine na osobe starije od 55 godina, a argument za takvu odluku bila je pojava krvnih ugrušaka kod mlađih osoba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)