gljivice
Foto: Piotr Marcinski / Alamy / Profimedia

Gljivice na jeziku su sve češći problem mnogih, a javljaju se iz više razloga, te otuda pitanje kako ih se rešiti.

Koja gljivica se nalazi na jeziku i zašto se širi?

Na jeziku se najčešće javljaju gljivice iz roda kandida (Candida albicans).

Kandida je normalan stanovnik našeg organizma, poput miliona i milijardi različitih mirkoorganizama koji zapravo čine fiziološku floru, pišu doktori Ivana i Ivan Đurić na sajtu Saveti lekara.

Ti mikroorganizmi žive na nama i u nama u delikatnoj ravnoteži koja podrazumeva da svako ima svoju granicu i životni prostor. Jednom kada se taj životni prostor poremeti propadanjem nekog mikroorganizma njegovo mesto zauzima neki drugi.

Tako i kandida, kada se poremeti fiziološka flora u našim ustima, dobija veću površinu po kojoj može da se širi.

Koji su simptomi gljivica na jeziku?

Simptomi pojave gljivica na jeziku su u glavnom diskretni. Prvo se primete vizualne beličasto žućkaste naslage koje prekrivaju jezik. Te naslage mogu da se šire i na ostale delove sluzokože usta, ali i da se spuštaju nadole ka unutrašnjosti organizma.

Sa pojavom naslaga može da dođe i do osećaja pečenja u ustima i grlu, promene ili gubitka ukusa, osećaja kao da imamo karton u ustima, pojave lošeg zadaha, problema sa gutanjem, pucanja kože na uglovima usana, ali i na jeziku u pokušaju skidanja naslaga.

Kod koga se najčešće javljaju gljivice na jeziku?

Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do poremećaja balansa mikroorganizama u ustima, doći će do pojave kandide.

Razlozi za pojavu gljivica na jeziku su mnogobrojni. To su pre svega:

Pad imuniteta – bez obzira na uzrok nastanka, može da dovede do pojave kandide u ustima. Nema veze da li je u pitanju stres, virusna ili bakterijska infekcija, hronična oboljenja kao što je dijabetes ili prisustvo tumora, upotreba nekih lekova itd. Bukvalno svako može da da ima problem sa ovom dosadnom gljivicom.

Uzimanje antibiotika u cilju lečenja neke bakterijske infekcije – antibiotici su lekovi koji su uneli revoluciju u lečenju, ali oni pored loših bakterija uništavaju i one dobre. Na mesto dobrih korisnih bakterija se širi kandida.

Uzimanje kortikosteroida duži vremenski period bilo u vidu oralnih preparata, bilo u vidu pumpica kod astmatičara ili osoba obolelih od HOBP-a – kortikosteroidi predstavljaju lekove koji deluju na celokupni organizam. Obaraju imunitet, a samim tim i remete normalnu bakterijsku floru organizma na račun kandide.

Hemoterapija ili radioterapija zbog postojanja nekog tumora – ova vrsta terapije koja je neophodna osobama obolelim od ovih teških bolesti pored loših ubija i dobre ćelije. To otvara mesto kandidi za širenje i razvoj.

Dijabetičari imaju takođe povećan rizik pojavu gljivica na jeziku – to se posebno odnosi na one dijabetičare koji nemaju regulisan šećer. Šećer je bitan za normalno funkcionisanje gljivica jer on njima predstavalja hranu. Samim tim što postoji povećana količina šećera u krvi, znači da će gljivice imati više hrane za rast širenje i razvoj.

Pored svega ovoga treba spomenuti i pušače, osobe koje nose zubnu protezu, osobe koje ne piju dovoljno tečnosti, ali i one koji imaju suva usta.

Pročitajte još:

Kako se rešiti gljivica na jeziku?

Postoji više načina da se rešite gljivica na jeziku, a pre svega to su:

Podizanje imuniteta i unošenje dovoljno tečnosti u organizam

Uzimanje antibiotika samo onda kada je neophodno nakon pregleda kod lekara

Nakon otkrivanja gljivica uzimanjem lekova za gljivice (mikonazol, flukonazol, nistatin…) u trajanju od sedam do 14 dana

Regulisanje šećera i smanjenje konzumiranja slatkiša, mlečnih proizvoda, belog brašna, kisele, ljute i začinjene hrane

Ispiranje usta slanom vodom (rastvoriti pola kafene kašičice soli u čaši od dva decilitra vode i tim rastvorom isprati usta i zatim ispljunuti)

Skidanje kandide mekanom četkicom za zube, ali i menjanjem četkice za zube svaki dan kada je infekcija velika

Ispiranje usta rastvorom sode bikarbone (rastvoriti pola kašičice sode bikarbone u čaši od dva decilitra tople vode, isprati tim rastvorom usta pa ispljunuti)

Ispirajte usta vodom nakon obroka ili korišćenja pumpica

Ukoliko nosite protezu, održavajte njenu higijenu

Lečenje kandide može da bude dugotrajan proces, ali bitno je da se ne odustaje i da se čovek prosto pripremi da ta gljivica neće tek tako da nestane. Pored medikamentozne terapije, potrebno je pridržavati se i ostalih navedenih preporuka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Siva pustinjska oaza za lečenje raznih bolesti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar