Mnogi se ovih dana pitaju da li je zapušen nos posledica sve veće koncentracije polena ili prehlade.

Sa dolaskom proleća otvorena je i sezona alergija, a s nestabilnim vremenom lako se zakači i prehlada – u oba slučaja mučiće vas kijavica i zapušen nos, ali kako da znate šta vam je?

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije od polenske kijavice boluje između deset i 30 odsto svetske populacije. Alergija podrazumeva preteranu reakciju organizma na supstancu koja je bezopasna, ali umesto da je kao neškodljivu i prihvati, naš imuni sistem kreće u odbranu kao da se susreo sa pravom opasnošću.

Pročitajte još:

Alergije se najčeše potvrđuju testovima iz krvi, kojima se traži prisustvo specifičnih antitela koja bi ukazivala na alergijsku reakciju, ili kožnim prick testovima.

Međutim, nezavisno od testova određeni simptomi mogu govoriti u prilog alergijskom rinitisu.

Kako se dobar deo njih preklapa sa simptomima prehlade, često nije lako odrediti o čemu se radi – virusnoj infekciji ili alergijskoj reakciji. Ono što jeste osnova razlika između ove dve stvari jesto to što prehladu može pratiti temperatura, a alergiju nikada.

Pogledajte tabelu sa osnovnim sličnostima i razlikama između alergije i prehlade, kako su navedene na sajtu Majo klinike.

Foto:Screenshot

***

Bonus video: Kako razlikovati simptome gripa prehlade i korone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar