Zašto je kafa odlična za zdravlje muškaraca

Zdravlje 13. jan. 202112:24
Podeli:
Foto: Ability Films / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ispijanje nekoliko šolja kafe svakog dana doprinosi smanjenju rizika od obolevanja od raka prostate - i poveća šanse za preživljavanje za 16 procenata, otkriva novo istraživanje.

Istraživanje o uticaju kafe, koje je sproveo Kineski medicinski univerzitet, pokazalo je da oni koji piju kafu redovno imaju 10 odsto manje rizika da obole od raka prostate nego oni koji ne piju često ovaj napitak.

Ljubitelji kafe imali su devet odsto manje šansi da boluju od raka prostate, a kod onih koji piju veće količine taj procenat je porastao na 12 odsto.

Osobe sa uznapredovalim rakom prostate imale su 16 odsto manje šansi da umru od te bolesti ukoliko su pili kafu, tvrde u studiji. Studiju, objavljenu u British Medical Journal (BMJ), sproveo je dr Kefeng Vang sa Kineskog medicinskog univerziteta.

simptom korone
Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Istraživači su analizirali podatke iz 16 relevantnih studija objavljenih pre septembra 2020. godine. Ukupno, različite studije koje je tim analizirao uključivale su podatke o više od milion muškaraca od kojih je 57.732 razvilo rak prostate. Konzumacija kafe kretala se od jedne ili manje od dve šolje dnevno, do devet ili više dnevno, prema rečima dr Vanga.

Pročitajte još:

„Ova studija sugeriše da bi povećana konzumacija kafe mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate“, rekao je on.

Postoji biološko objašnjenje za njihove nalaze, objasnio je dr Vang. Kafa je poznata po tome što poboljšava nivo šećera u krvi i ima antiupalne i antioksidativne efekte. Takođe utiče na nivo polnih hormona, što sve može da pomogne u zaštiti od raka prostate.

„Dalje istraživanje je i dalje neophodno kako bi se istražili osnovni mehanizmi i aktivna jedinjenja u kafi. Ako se pokaže da je povezanost uzročno-posledična, muškarci bi mogli biti podstaknuti da povećaju konzumaciju kafe kako bi potencijalno smanjili rizik od raka prostate“, zaključio je lekar.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar