Shigeaki Hinohara
Shigeaki Hinohara (desno); Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Profimedia

Japanski lekar je iskreno verovao da je održavanje telesne težine pod kontrolom ključno za dug život i dobro zdravlje.

Stručnjak za dugovečnost, dr Sigeaki Hinohara doživeo je 105 godina, što, kako je sam pisao, nije bilo povezano sa strogim režimom ishrane ili vežbanja, niti nekim posebnim navikama, piše portal Make it.

Ovaj bivši predsednik Međunarodnog univerziteta St. Luka u Tokiju, kao profesor i bivši počasni predsednik Međunarodne bolnice St. Luka, poznat je kao autor knjige „Živeti dugo, živeti dobro“ i veoma zanimljivim savetima za dugovečnost.

„Najbolje je ne zamarati telo s previše pravila, kao što je pridržavanje strogog vremena za ručak ili spavanje, na primer“, rekao je dr Hinohara u jednom intervjuu za „The Japan Times“ 2009. godine.

Ipak, postojala je barem jedna rutina koje se zaista držao – dr Hinohara je jednu stvar jeo baš svaki dan. Za doručak bi popio kafu, čašu mleka i malo soka od pomorandže sa kašikom maslinovog ulja.

„Maslinovo ulje je odlično za arterije i održava moju kožu zdravom“, rekao je tada za „The Japan Times“.

Njegov ručak će vas takođe iznenaditi: Često se sastojao od mleka i nekoliko kolačića, ili ničega, jer je, kako je sam znao da govori, bio prezauzet za jelo, prenose Vijesti.me.

Večera je obično bila sastavljena od povrća, malo ribe i pirinča, odnosno dva puta nedeljno po 100 grama nemasnog mesa, rekao je dr Hinohara novinarima.

Ovaj lekar je iskreno verovao da je održavanje telesne težine pod kontrolom ključno za dug život i dobro zdravlje.

„Svi ljudi koji dugo žive, bez obzira na nacionalnost, rasu ili pol, imaju jednu zajedničku stvar: Niko nema prekomernu težinu“, istakao je on.

Pročitajte još:

Iako se činilo da dr Hinohara nije puno jeo, rekao je da nikad nije gladovao, jer je bio usredsređen na svoj posao, što je takođe moglo da bude tajna njegove dugovečnosti.

„Nema potrebe da se ikada penzionišete, ali ako morate, to bi trebalo da bude mnogo posle 65. godine“, naglasio je on.

Dr Hinohara je dodao da čovek u životu najpre radi za svoju porodicu i za postizanje svojih ciljeva, što traje sve do 60. godine.

„Tada, u našim poznim godinama, treba da težimo da radimo na doprinosu društvu“, objasnio je doktor.

On sam je nakon svoje 65. godine radio 18 sati dnevno, i to sedam dana nedeljno, najčešće kao volonter i „voleo je svaki taj minut koji je proveo radeći“, izjavio je u pomenutom intervjuu.

Volontirao je do poslednjih nekoliko meseci pre smrti. Umro je u 105. godini 18. jula 2017. godine, kako je pisao „The New York Times“.

***

Bonus video: Tužna priča o najstarijoj Srpkinji