Kriva temperature od januara do 22. februara je slika ludila

Zdravlje 19. feb. 202112:10 > 12:29
Podeli:
promena vremena prognoza
Foto: Slađana Đermanović; Nova.rs

Jedan dan minus 17, desetak dana kasnije plus 17 stepeni. Onda opet ledena zima, pa nazad u proleće. Vreme u Srbiji od početka godine do danas sasvim je šizofreno, a to i te kako utiče i na zdravlje i na raspoloženje.

Prvo smo početkom januara bili na skoro prolećnih 12 stepeni. Nimalo očekivano, a ni logično za novogodišnje praznike. Onda nas je pogodio hladan talas oko Božića, pa smo bili i na minus osam.

Potom smo ponovo išli u plus, pa opet počeli da se spuštamo ka mrazu. I taman kad smo počeli da hvatmao konce, početkom februara došlo nam je proleće. Četvrtog ovog meseca temperatura se pela do čak 17 stepeni.

Pročitajte još:

Ali tu nije bio kraj temperaturnim šokovima. Za vikend i slobodne dane povodom Sretenja okovao nas je ledeni talas. Danima je bilo vrlo hladno u celoj Srbiji, temperatura nije prelazila nulu, a na Kopaoniku je izmereno -17. Subjektivni osećaj je bio kao da je -24.

To i da razumemo – zima je i vreme je da bude hladno. Ali onda smo poslednjih dana ponovo počeli da polako skidamo debele jakne jer danas živa pokazuje oko 12 stepeni. U narednih nekoliko dana biće još toplije, a do utorka 22. februara iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuju čak 16 stepeni. Hajde što ne znamo kako da se ujutru obučemo kad krenemo iz kuće, ali ove sumanute promene vremena dosta utiču i na zdravlje i na raspoloženje.

O tome je za portal Nova.rs govorio i dr Dragan Miljković. On je izdvojio koji su to hronični bolesnici pod najvećim rizikom zbog velikih temperaturnih oscilacija.

„To su astmatičari, pacijenti koji imaju hronično-opstruktivne bolesti pluća, zatim neurovegetativni bolesnici, odnosno oni koji pate od depresije.“

Doktor savetuje i kako da svi oni lakše prođu kroz ovaj period promene vremena.

„Treba da redovno uzimaju terapiju koju inače koriste, ali treba da smanje diuretike, recimo lasiks. Kako najavljuju meteorolozi, sutra će biti i 18 stepeni, što je temperaturni šok. Zato ako su pacijenti svakoga dana uzimali lasiks, sada treba da uzimaju polovinu leka ili da ga uzimaju svaki drugi dan, a ne svaki. Pored toga, preporučljivo je slojevito oblačenje. Jeste februar, ali ako je napolju toplo, dovoljan je duks, sako, ne mora i jakna preko dana, ne treba nam ni šal. Takođe, treba piti dovoljno tečnosti u toku dana.“

Doktor Miljković napominje i da ishrana ima veliku ulogu u svemu tome, pa preporučuje koja jela treba izbegavati, a koja će goditi hroničnim bolesnicima u ovim danima.

„Sada treba izbegavati jaku hranu, kao što su podvarak, sarma. Preporučljiva je mediteranska ishrana. A ako ponovo dođe zahlađenje sa snegom, možemo se vratiti našoj jakoj domaćoj hrani“, zaključuje doktor.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar