Kad su bolovi u donjem delu leđa alarm za ginekologa

Zdravlje 09. maj. 202108:33
Podeli:
bol donji deo leđa
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Ako spadate u grupu žena koje imaju bolne menstruacije, velika je verovatnoća da su vam poznati i bolovi u donjem delu leđa. To je, naime, čest simptom PMS-a. Međutim, jaki bolovi u donjem delu leđa mogu da budu i simptom ozbiljnog stanja koje se zove endometrioza.

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka jakih bolova u donjem delu leđa tokom menstruacije. Mnogi od njih povezani su s ginekološkim stanjima, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

PMS

Predmenstrualni sindrom je stanje koje pogađa većinu žena koje imaju menstruaciju, neke više, a neke manje. Simptomi PMS-a obično se javljaju u sedmici pre menstruacije i prestaju kada ona počne, a na listi uobičajenih simptoma su:

– nadutost

– grčevi u stomaku

– bolne grudi

– zatvor ili proliv

– glavobolje

– emocionalne promene / promene raspoloženja.

Kod nekih žena javljaju se i jaki bolovi u donjem delu leđa koji mogu da budu povezani s pojačanom upalom tokom menstruacije.

Predmenstrualni disforični poremećaj

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) stanje je koje karakterišu ozbiljniji simptomi od PMS-a, a koji mogu da ometaju vaš svakodnevni život, uključujući odlaske na posao i lične odnose.

Uobičajeni simptomi ovog stanja su:

– psihološke promene poput depresije i anksioznosti i ozbiljnih promena raspoloženja

– alergije, akne i druga upalna stanja

– gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i proliva

– neurološki simptomi poput vrtoglavice i lupanja srca.

Poput PMS-a, i PMDD može da bude uzrok jakih bolova u donjem delu leđa. U tom slučaju ti bolovi mogu da budu nuspojava drugih simptoma predmenstrualnog disforičnog poremećaja kao što su proliv, povraćanje i pritisak na karlicu.

Dismenoreja

Dismenoreja je bol iz materice u vreme oko menstruacije. To stanje karakterišu bolni grčevi jer se materica kontrahuje više nego što je normalno. Posledica su ozbiljni, ponekad i iscrpljujući grčevi.

Simptomi dismenoreje uključuju:

– grčeve u stomaku

– bolove u donjem delu leđa

– bol u nogama

– mučninu ili povraćanje

– proliv

– glavobolju ili vrtoglavicu.

U jednoj studiji koja je sprovedena na više od 300 žena starosti od 18 do 25 godina, istraživači su otkrili da je više od 84 odsto ispitanih žena doživelo primarnu dismenoreju. Od te 261 učesnice studije, njih 16 odsto prijavilo je bolove u donjem delu leđa. Žene su taj bol, između ostalog, opisale kao probadajuć.

Pročitajte još:

Endometrioza

Iako su bolovi u donjem delu leđa povezani s menstruacijom normalni, ponekad oni mogu da ukazuju i na ozbiljniji problem poput endometrioze.

Endometrioza je vrlo česta hronična bolest kod koje tkivo endometrija (unutrašnji sloj materice) raste izvan endometrijuma i miometrijuma materice.

Uobičajeni simptomi endometrioze su:

– hroničan bol u karlici, posebno tokom i nakon seksa

– bolovi u karlici van menstruacije

– obilne menstruacije koje mogu i duže da traju

– jaki bolovi tokom menstruacije, među kojima su i bolovi u donjem delu leđa.

Bolovi u leđima zbog endometrioze mogu da budu drugačiji od onih koje uzrokuju ranije pomenuta stanja. Kada se tkivo endometrijuma premesti na druga mesta, to može da uzrokuje duboki bol koji nije lako rešiv tradicionalnim metodama kao što su masaža ili kiropraktika.

Endrometrioza je ozbiljno stanje, a za pravilno lečenje potrebna je formalna dijagnoza. U svakom slučaju, ako sumnjate na ovaj problem ili ako se generalno borite s jakim bolovima, obratite se za pomoć svome ginekologu.

LEČENJE BOLOVA U DONJEM DELU LEĐA ZA VREME MENSTRUACIJE

Tretman za bolove u donjem delu leđa za vreme menstruacije zavisi od uzroka tih bolova i obuhvata raspon od odmora preko lekova sve do hirurških zahvata.

Hormonske kontraceptivne tablete

Ženama s bolnim menstruacijama često se propisuju hormonske kontraceptivne tablete koje mogu da pomognu u smanjenju bolova tokom menstruacije, kao i da olakšaju PMS, PMDD, dismenoreju i endometriozu.

Lekovi za ublažavanje bolova

Mnogim ženama u borbi s menstrualnim bolovima pomažu lekovi namenjeni za njihovo ublažavanje, a koje je moguće kupiti u apoteci.

Operacija

Endometrioza je stanje koje može da zahteva operaciju uklanjanja tkiva materice koje uzrokuje simptome. Naravno, endometrioza je stanje o čijem ćete lečenju pre svega razgovarati sa svojim lekarom i u dogovoru s njim donositi odluke.

Kućni preparati / odmor

Kada bolovi u donjem delu leđa nisu uzrokovani ozbiljnim stanjem, za ublažavanje bolova mogu d apomognu i kućni preparati.

– Koristite toplotu (recimo, napunite flašicu s toplom vodom i prislonite je na donji deo leđa kako biste ublažili bol)

– Odmor i opuštanje (Ako vam je teško da obavljate većinu poslova za vreme menstruacije, onda uzmite dan ili dva za sebe i usporite tempo. Preskočite sve one zadatke koji mogu da čekaju. Nakon posla opustite se uz omiljenu knjigu ili seriju.)

PROMENE U ŽIVOTNOM STILU

Određene aktivnosti poput pušenja ili pijenja alkohola mogu da pogoršaju problem. Takođe, previše kofeina i slane i/ili masne hrane takođe pogoršava simptome menstruacije.

S druge strane, u ublažavanju simptoma pomaže dosta vode i dosta voća i povrća.

Redovno vežbanje oslobađa pak prirodne endorfine koji mogu da pomognu u ublažavanju bola. Ako vam je teško da vežbate s bolovima u donjem delu leđa, pokušajte s nežnijim aktivnostima poput joge.

Ako ste vaš partner i vi spremni na ovaj korak, od pomoći može da bude i seks za vreme menstruacije. Orgazam može da ublaži grčeve u vreme ciklusa, a samim tim bolovi u donjem delu leđa mogu da se smanje.

KADA POSETITI LEKARA

Ako su bolovi u donjem delu leđa toliko jaki da ne možete da obavljate svakodnevne aktivnosti, vreme je da posetite svog lekara. On će zatim obaviti analize kako bi utvrdio uzrok bola.

Čak i u slučaju da se ne otkrije neko osnovno stanje, lekar je taj koji vam može ponuditi razne metode lečenja kod kuće kako biste smanjili bol.

Sve u svemu, bol u donjem delu leđa tokom menstruacije nije retkost. Zbog nekih stanja on može da bude jači.

Postoje razni tretmani i lekovi koji vam mogu pomoći u ublažavanju bolova, a najbitnije je da se, ako shvatite da su bolovi toliko jaki da ne reaguju ni na jednu od tih mogućnosti lečenja, javite svom ginekologu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar