Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na vakcinalnim punktovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu, na oglasnoj tabli istaknuto je saopštenje da možete besplatno proveriti nivo antitela u okviru studije koja se sprovodi u našoj zemlji. O čemu se radi?

Ova studija, kako za „Blic“ kaže doktorka Tanja Jovanović, ima za cilj praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa.

U svetu je protiv virusa Kovid-19 dato oko šest milijardi doza vakcina bezbednih za upotrebu, ali svaka zemlja u naučne svrhe sada prati njihovu efikasnost, što je u ovom slučaju za građane „isplativo“, jer mnogi plaćaju kako bi proveravali nivo antitela nakon vakcinacije.

Virusološkinja profesorka doktorka Tanja Jovanović kaže da se u našoj zemlji, zapravo, prati efikasnost svih vakcina koje se primenjuju za imunizaciju protiv Kovida 19.

„Efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih anttela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana“, objašnjava ona.

Foto: Shutterstock

U nekim istraživanjima se pored određivanja prisustva neutrališućih antitela određuje se i ćelijski imunski odgovor posle vakcinacije.

„Ćelijski imunitet indukovan vakcinacijom utiče na virus u ćeliji, ubija ificiranu ćeliju i tako sprečava dalje širenje infekcije“, objasnila je za „Blic“ profesorka Jovanović.

Pročitajte još:

Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Organizacija uzorkovnja poverena domovima zdravlja u ovim gradovima koji sprovode vakcinaciju u regionu. Da bi postali „učesnik“ u studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istražvanju, ciljem i sardžajem istraživanja.

„Ukoliko na osnovu infornacija odlučite da učestvujete u studiji, potrebno je da potpišete informisani pristanak, koja vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Informisani pristanak je potreban za svakog učesnika u svim studijama koje prate efikasnost vakcinacije. U protokolu studija su dati kriterijumi za uključivanje ili isključivanje ispitanika iz studije. Ukoliko je osoba dala pristanak što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informcije o zdravstvenom stanju, a koja mogu da utiču na rezultat istraživanja.

Pored godina starosti, potrebna je informacija o tome da li je osoba prethodno preležala kovid19 i da li ima neke hronične bolesti koje mogu da utiču na kvalitet imunskog odgovora. Protokolom istraživanja je predviđeno je uključivanje najmanje 10.000 ispitanika. Ispitanici dobijaju informaciju o nivou antitela. Već sam rekla da se rade studije koje prate efikasnost svih vakcina koje se primenjuju u našoj zemlji i da svi ispitanici u studiji dobijaju inforaciju o nivoima antitela ili svim onim drugim podacima koji su predviđeni istraživanjem“, objašnjava profesorka Jovanović.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ispitivanje će trajati godinu dana posle poslednjeg uzorkovanja krvi. Tada ćemo imati i statistički obražene podatke iz kojih će se generisati važne informacije o efikasnosti vakcina“, dodaje sagovornica „Blica“.

***

Bonus video: Vakcina Moderna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)