Foto: LEA PATERSON / Sciencephoto / ETH / Ferrari / DR P. MARAZZI / Sciencephoto / Custom Medical Stock Photo / Alamy / Profimedia

Koji mladeži treba da vam budu alarm, i koja mera sunčevih zraka je dobra, a koja loša za vas? Na ta i još neka pitanja o koži za naš portal odgovara dermatolog dr Svetlana Minić.

„Na prvi pregled možete doći uvek jer niko ne zna kakve mladeže ima. Lekar će proceniti koji su rizični a koji nerizični i odrediće da li vam kontrola treba na tri ili šest meseci. Ukoliko je sve u redu onda kod dermatologa treba ponovo doći za godinu dana“, kaže dr Minić.

Ona otkriva da svaka promena na postojećem mladežu može biti alarmantna, bilo da se radi o crvenilu, promeni oblika, boje, krvarenju, svrabu, bolu i da u tom slučaju obavezno treba otići na pregled. Većina ljudi u odraslom dobu ima između 10 i 40 mladeža.

Prema Nacionalnom vodiču za melanom za 2019. godinu koji je izdao Institut Batut, statistika je pokazala da je u Republici Srbiji 2015. godine melanom bio jedanaesti najčeći maligni tumor kako u oboljevanju, tako i u umiranju kod osoba oba pola. Prema podacima Registra za rak Republike Srbije u period od 2010-2015. godine u Centralnoj Srbiji je u proseku registrovano 629 novoobolelih svake godine (325 muškaraca i 304 žene). Negativna statistika svakih pet godina povećava se za oko 20 odsto.

Pročitajte još:

Kad pričamo o raku kože i prevenciji, obično se zaustavimo na zaštiti od sunca, ali naša sagovornica kaže da je kao i kod svih drugih malignih bolesti i za rak kože zaslužno više faktora i da od sunca ne treba bežati.

„Treba se čuvati opekotina, svako zna sebe, i to treba pratiti. Neko može da provede na jakom suncu tri sata, neko pola sata pre nego što počne da počne da gori. Nama treba najjače sunce zbog vitamina D, ali dozirano. Njegovo odsustvo je kontraproduktivno. Kao što sam već rekla – važno je samo da ne izgorite“, kaže dr Svetlana Minić.

Potražili smo i pronašli i neke fotografije alarmantnih mladeža, kao i onih na ljudima koji su oboleli od raka kože. Ipak, ne čekajte da vam nešto postane sumnjivo da biste otišli na pregled. Obavite to i onda – odahnite.

Mladež
Foto: Yau Ming Low / Alamy / Alamy / Profimedia

*

Rak kože
Foto: – / SWNS / Profimedia

*

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

*

Foto: Shutterstock

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar