Dva stresna faktora koji te dovode u veću opasnost od kovida

Zdravlje 23. mar. 202113:56
Podeli:
Foto: Batard Patrick/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ljudi koji pate od nesanice ili doživljavaju veliki strest na poslu u većem su riziku da obole od kovida 19, sugeriše novo istraživanje.

Tim naučnika, koji predvodi škola za javno zdravlje Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru, veruje da ova stanja oslabljuju imuni sistem, što povećava podložnost bolestima poput one koju izazvia koronavirus.

Otkrili su da se za svaki dodatni sat spavanja šansa za zarazu koronavirusom smanjila za 12 procenata.

Pročitajte još:

Ali, osobe koje svakodnevno doživljavaju stres na poslu, imaju dvostruko veću šansu da će se razboleti od virusa.

Studija je objavljena u časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health, a naučnici su analizirali rezultate ankete koja je sprovedena od 17. jula do 25. septembra u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i SAD. Učesnici su bili zdravstveni radnici, koji su pitani koliko spavaju i koliko im je stresno na poslu. Od 2.884 osoba, njih 568 je prijavilo da se zarazilo kovidom 19.

Utvrđeno je da je 24 odsto ispitanika koji su imali kovid 19 loše spavalo, u poređenju sa 21 odsto onih koji se nisu zarazili. Slično tome, 18.2 odsto radnika koji se nisu razboleli reklo je da nikada ne doživljavaju stres na poslu, u poređenju sa 13.7 odsto onih koji su se razboleli.

Autori studije veruju da oba stanja – burnout sindrom i insomnija – slabe imunološki sistem.

Burnout sindrom može direktno ili indirektno predvideti razvoj bolesti koje su uzrokovane stresom, koji narušava imuni sistem i menja nivo kortizola. Otkrili smo da nedostatak sna noću, ozbiljni problemi sa spavanjem i visok nivo stresa mogu biti faktori rizika za kovid 19″, napisali su.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar