Dragan Jovanović
Foto:Ivan Dinić/Nova S

Glumac Dragan Gagi Jovanović je s dr Katarinom Bajec pričao o problemima s kičmom i diskus heriniji, zbog koje je morao da se povuče sa scene na neko vreme, i otkrio kako je uspeo da izbegne operaciju.

Pre dve godine, Jovanović je odlučio da napravi pauzu, zbog problema s kičmom, tačnije – diskus hernije. Diskus hernija je povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, pri čemu može doći do uklještenja nervnog korena, što izaziva izuzetno jak, prodoran bol. Ovo je bolest 21. veka, uglavnom nastala kao posledica savremenog načina života. Stručnjaci ističu da oko 80 odsto stanovništva pati od ovog problema u nekom obliku.

„To je davno počelo. U životu sam napravio dve kuće i bukvalno – gurao sam kolica, mešao malter… Pritom volim sport, igrao sam tenis kao za zlatnu medalju. To je bolelo, igrao sam s tim bolom, a onda više nisam mogao da izdržim. Tenis je, mislim, najgori sport za tu vrstu povrede. Otišao sam na magnetnu rezonancu da vidim šta se dešava, kad sam se jednom jako ukočio. Ljudi su mi pokazali snimak: Vidite, vama je ovo iscurelo u kičmenom stubu, vi morate na operaciju“.

Nije otišao na operaciju, nastavio je da istražuje i da se konsultuje s lekarima. Kako kaže, preporuke su bile „pola-pola“ – za i protiv operacije.

Pročitajte još:

„A onda mi je jedan mladi doktor rekao da se njegova devojka oporavila i vratila taj diskus tako što je vežbala i išla na istezanja. Počeo sam da idem na istezanja, bio sam i u banjama, u Banji Koviljači i u Blatu. Zajedno sa vežbama je pomoglo. Posle šest meseci nisam prepoznao moj snimak. Pitao sam da li je moguće da sam ga vratio, kažu jeste“, priča Jovanović.

Danas živi s tim, dok je disciplinovan sve je super, kad se opusti baš i nije. Postoje, kaže, određena pravila ponašanja kojih mora da se pridržava.

„Čovek mora da zna kako da se podiže iz kreveta, ako hoće nešto da podigne da mora da čučne… To je gomila pravila o kojima treba misliti, ali s obzirom na to kako to zna da boli i kako se osećaš, vrlo lako zapamtiš sve to. Samo da ne ležim u krevetu i da ne mogu da se pomaknem“, kaže popularni glumac, koji sve više vremena provodi u prirodi van grada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (12)