kafa vrućina
Foto: Sabine Thielemann / Panthermedia / Profimedia

Oni kojima dan ne može da počne bez kafe treba da znaju kako omiljeni napitak za razbuđivanje deluje na naše telo, posebno na velikim vrućinama. Dr Petar Borović za portal Nova.rs govori da kafa pogotovo leti nije dobra jer zbog nje gubimo preko potrebnu tečnost.

„Kafa, koja je inače zelene boje, prži se na visokim temperaturama dok ne pocrni, na preko 270 stepeni, čak do 300. Tada u kafi dolazi do raspada ugljenikovih veza i stvori se 19 kancerogena“, upozorava dr Borović.

Gubimo sedam puta više tečnosti nego što smo uneli

Kako kaže, zbog toga, ni po vrućinama, ni inače nije dobro piti kafu.

„Greška je što mnogi dan počinju kafom umesto vodom jer jedna šoljica kafe istera iz organizma sedam puta više tečnosti nego što smo uneli. A organizam traži vodu, pa se tkiva isušuju, počinju promene na krvnim sudovima.“

Otuda zaključak da kafa po velikim vrućinama pravi dodatni problem jer gubimo preko potrebnu tečnost, a leti to može da bude posebno opasno ako dehidriramo.

„Nije dovoljno kad ljudi kažu – ja pijem kafu uz vodu jer znam da je diuretik. To je kao kad nekom kuća gori, a on dodaje malo vode, ali i malo benzina. Dakle, kafa nam pravi štetu, nije korisna i zato, makar leti, ne treba piti kafu. Kao i alkohol, kafa ubrzava izmokravanje. I time ne dobijamo ništa, samo pravimo štetu, a zašto bismo sebi pravili štetu bespotrebno“, ističe dr Borović.

Takođe, naš sagovornik upozorava da kafa sadrži kofein koji je neurotoksin, odnosno pesticid.

„Nije nam prijatelj. Posle šoljice kafe srce tri sata izgubi ritam. Međutim, ljudi piju kafu uz opravdanje da imaju nizak pritisak. Ali kada se kafa popije, ona deluje na nadbubrežnu žlezdu, natera je da izluči hormon stresa, kog nam je svima dovoljno, pritisak onda neko vreme zaista poraste i kafa tada budi ljude. Ali to je isto kao kad bi vam neko udario šamar. Pritom, šamar traje kratko, a kafa ostaje u telu 72 sata.“

Ne treba zaboraviti da kafa tada, iako digne pritisak, kao diuretik podstiče izmokravanje, pa taj pritisak svakako opet pada.

„Zato je za nizak pritisak, a i inače, bolje dan početi vodom. Voda sve reguliše u telu i zato je najbolje lagano ujutru popiti dve čaše temperature 16 do 18 stepeni.“

Osim toga, za dobar dan umesto kafe dr Borović preporučuje čaj od nane, lipe, hibiskusa, po želji sa medom, rashlađen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar