Podeli
Katarina Bajec
Katarina Bajec; Foto: Printscreen Nova S

Dr Katarina Bajec je u programu "Probudi se" govorila o zavisnosti od društvenih mreža i njihovom uticaju na mentalno zdravlje korisnika, a konačno je ponudila i odgovor na večito pitanje: Koliko je ok da dnevno budeš na mreži?

Nije novost da je glavni problem s mrežama to što “sve može da se ulepša, da se fotošopira”, i deluje nam da su “svi lepi, svi su u provodu, na nekim bajkovitim mestima…”

“U borbi da dostignemo ideale, mi sve više tonemo. Povlačimo se, počinjemo da mislimo da manje vredimo, počinjemo da imamo manjak samopouzdanja i to sve vodi u jednu otuđenost, usamljenost, a to je predvorje i ozbiljnijih poremećaja poput depresije i anksioznosti”, kaže Dr Katarina Bajec.

Osim toga, izazivaju zavisnost, što nas dodatno čini ranjivim.

Pročitajte još:

“Ja sama sebe uhvatim da otvorim oči, uzimam telefon i prvo  idem na neku društvenu mrežu da vidim šta se desilo. Društvene mreže zaista izazivaju taj osećaj zavisnosti. Jedan cenjeni engleski psihijatar je napravio poređenje kako to izgleda: kao u kockanju slot mašine. Kada bi svako znao da nikada neće dobiti nagradu, niko ne bi ni igrao. Međutim, uvek postoji neka nada. Nada na društvenim mrežama je neki lajk od neke osobe ili da će broj tih lajkova potvrditi da si ti u stvari prihvaćen, popularan. Mi imamo tu želju da pripadamo, da smo socijalno prihvaćeni”, kaže Bajec.

S druge strane, društvene mreže donose i dosta dobrih stvari i deo su naše stvarnosti.

“Tendencija je da se to ne isključi, da se ograniči njihova upotreba, jer u suštini prekomerno korišćenje društvenih mreža u nama stvara sve te negativne efekte”, kaže Bajec.

Ali, koliko je “normalno”? Bajec se poziva na istraživanje u kojem je naznačeno 30 minuta ukupno dnevno.

A podseća i na istraživanje koje je pokazalo da ljudi u Americi provode i po nekoliko sati na mrežama, da 30 i više puta dnevno proveravaju “šta ima novo”.

Celo gostovanje dr Bajec u “Probudi se” pogledajte na TV Nova S.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar