Calle Hack Foto: Privatna arhiva

Imala je cistu 17 godina u svom telu.

Kejl Hek je imala bolne menstruacije i mislila je da je to uobičajena stvar, međutim, ispostavilo se da je imala „čudovište“ u sebi.

„Imala sam jako bolne menstruacije svakog meseca od trenutka kada sam imala 15 godina – bolni napadi i intenzivne upale bili su tipični prvog dana mog ciklusa. Stvari su se pogoršale u mojim srednjim dvadesetim godinama. Svakih 60-ak dana, morala bih da odsustvujem sa posla.

Jedna od najgorih epizoda se desila dok sam spavala kod svog tadašnjeg dečka. Rano ujutru, moje telo je bilo izuzetno naduto — kao balon sa vodom. Grčevi su bili nepodnošljivi i jako su me opterećivali. Spavala sam u položaju fetusa satima zgrčena u potrazi za olakšanjem.

Pročitajte više

Otišla sam do kupatila i okupala se, što je ranije pomagalo. Međutim, odjednom sam počela da dobijam talase vrućine i imala sam čudan osećaj u ustima. Vid mi se zamutio i počela sam da povraćam. Na kraju sam se onesvestila na podu kupatila, udarila sam glavom o pločice, a telo je počelo da mi se trese. Kada sam došla sebi, vratila sam se u krevet i otkazala posao.

U bolnici se doktorka složila da bol zvuči ekstremno i uputila me na ultrazvuk. Nedelju dana kasnije sam saznala da se u mom desnom jajniku nalazila velika dermoidna cista.

.

Dermoidna cista je uobičajena, ali jako čudna – to su preostale embrionalne ćelije, koje mogu sadržati kosu, zube, kosti i masne ćelije. Često se razvijaju tokom reproduktivnih godina i mogu prekinuti snabdevanje jajnika kiseonikom, čineći ga mrtvim, a mogu čak dovesti do raka ako se ne leče.

Dermoid je oblik tumora teratoma, a reč „teratoma“ na grčkom znači „čudovište“. Morala sam da uklonim svoje „malo čudovište“ u narednih tri do šest meseci. Postala sam opsednuta medicinskim temama i video snimcima dermoidnih operacija.

Pročitajte više

Pomirila sam se s tim da bih mogla da umrem tokom operacije, pa sam krenula da se opraštam sa  prijateljima. Ubeđivala sam sebe da ako preživim, niko me neće voleti bez jajnika.

Na kraju sam preživela operaciju. Još uvek ne razumem kako je cista veličine pomorandže mogla da raste u meni, a da ja to ne znam. Međutim gledajući unazad, uvek sam imala bolove u donjem delu leđa i nikada nisam mogla da spavam na levoj strani. Mnoge žene su nedavno istupile sa svojim pričama da ih lekari ne shvataju ozbiljno i koliko to može imati štetne posledice. Ženama se često direktno ili indirektno govori da ne poznaju svoja tela, ili da je bol koji doživljavaju verovatno više mentalni ili emocionalni nego fizički. Da su melodramatične i sklone preterivanju.

Žene koje poznajem prilično dobro razumeju svoja tela i često umanjuju bol, kako ne bi delovale previše slabo. Mislim da je za žene veoma važno da nađu doktore koji će ih saslušati i verovati im. Medicinska zajednica treba da promeni svoju perspektivu kada su u pitanju žene i njihovo zdravlje. Moramo da budemo jasne, dosledne i snažne kada se zalažemo za sebe. Pitajte koje su vam opcije, inače će malo čudovište u vama samo nastaviti da raste i raste sve dok ne pukne“, prenosi womenshealthmag.

***

Bonus video: Prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva