rak jajnika
Foto: Promo

U prostorijama Društva Srbije za borbu protiv raka nedavno je sa radom krenulo prvo Stručno onlajn savetovalište za žene obolele od karcinoma jajnika. Cilj ovog savetovališta ogleda se u želji da se svim ženama, bez obzira da li su završile lečenje ili su u procesu lečenja, obezbedi brz i jednostavan način da od relevantnih stručnjaka dobiju sve informacije o svojoj bolesti, kao i savete o daljem toku lečenja i dostupnim terapijskim opcijama.

Stručno onlajn savetovalište osnovano je pod pokroviteljstvom Društva Srbije za borbu protiv raka i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kao deo kampanje „U ovoj borbi nisi sama“. Cilj kampanje je podizanja svesti javnosti o ovoj podmukloj bolesti od koje u Srbiji godišnje oboli 700 žena. Zahvaljujući ovoj inicijativi, sve zainteresovane pacijentkinje će potpuno besplatno imati priliku da se detaljno informišu o svojoj bolesti i dobiju neophodne savete i informacije, a sve to kroz razgovor sa najvećim stručnjacima iz ove oblasti.

rak jajnika
Foto: Promo

„Pokretanje ovog onlajn savetovališta je zaista korak napred za Institut i još jedan način da budemo na raspolaganju našim pacijentima jer onima koji nisu u mogućnosti da dođu dajemo priliku da blagovremeno dobiju detaljne informacije od relevantnih stručnjaka. Nadamo se da je Savetovalište za obolele od karcinoma jajnika tek početak i da ćemo u budućnosti ovaj recept primeniti i na druge onkološke lokalizacije“, izjavila je prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, i još jednom naglasila značaj redovnih pregleda.

Pročitajte još:

Razgovori sa lekarima će se vršiti putem Zoom aplikacije ili telefona, a termini u Savetovalištu se unapred zakazuju pozivom na broj +381112656386 ili putem elektronske pošte na [email protected].

„Karcinom jajnika je podmukla bolest praćena nedovoljno jasnim simptomima, koja se u gotovo 70 odsto slučajeva dijagnostikuje u 3. ili 4. fazi, kada nam potpuno izlečenje nije ostvariv cilj. U takvim slučajevima ostaje nam samo da bolest držimo pod kontrolom i pažljivo je pratimo kako bismo pacijentkinjama uz pomoć različitih terapijskih opcija omogućili kvalitetan i dug život. Nažalost, tokom pandemije koronavirusa, situacija se dodatno pogoršala jer se pacijentkinje zbog straha nisu blagovremeno javljale. Upravo iz tog razloga, od velike je važnosti da budemo dostupni pacijentkinjama, a ovo onlajn savetovalište predstavlja odličan način da otklone svoje nedoumice i dobiju odgovore na brojna pitanja u vezi sa bolešću. Ovaj mehanizam ima benefite i za pacijentkinje i za lekare – ujedno pacijentkinjama dajemo neophodne informacije i saveta i upoznajemo se sa njihovim dilemama i stanjem svake pacijentkinje ponaosob“, istakla je dr Marijana Milović Kovačević, onkolog i član tima Savetovališta, i apelovala na sve žene da, ukoliko se simptomi jave, kontaktiraju novootvoreno Savetovalište.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj