Mleko
Mleko; Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Bez obzira na to da li volite da pijete mleko ili ne, ono nije obavezan deo ishrane odraslih osoba, tvrde stručnjaci.

Dijetetičarka Ejmi Šapiro smatra da odrasli ne bi trebalo da piju mleko i dodaje da mleko nije bitan sastojak u ishrani odraslih i da danas postoje mnoge zamene koje su obogaćene kalcijumom i drugim vitaminima.

Posledice potpunog izbacivanja mleka iz ishrane:

Verovatno ćete uočiti poboljšanje izgleda i zdravlja kože

„Nakon što prestanete da konzumirate mleko, možda ćete primetiti poboljšanje vaše kože, manje akni ili ekcema“, kaže Šapiro.

Dok su akne i kožna oboljenja najčešće nasledna, neke komponente iz mleka takođe mogu ida imaju ulogu u njihovoj pojavi.

Možda će vam oslabiti kosti

Šapiro smatra da, ako izbacite kravlje mleko, a ne dobijate kalcijum iz drugih izvora, to može da dovede kod nekih osoba do slabljenja kostiju.

Možete da nastavite da održavate svoje kosti jakima dobro uravnoteženom ishranom i uključivanjem namirnica koje su dobar izvor vitamina D. Vežbanje takođe može da bude veoma značajno za dobro zdravlje kostiju.

Imaćete bolje celokupno zdravlje creva

Izbacivanjem mleka iz ishrane moglo bi da pomogne u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i održavanju dobrog zdravlja creva. Takođe ćete možda manje biti naduti, kaže Šapiro.

Mogući su problemi sa imunološkim sistemom

Mlečni proizvodi sadrže značajne količine vitamina B12, koji je neophodan za podsticanje snažnog imunološkog sistema.

Pročitajte još:

Imaćete manje promena raspoloženja

U prosečnoj čaši mleka ima oko 60 hormona, kako kaže dr Mark Himan, a to uključuje organsko, sirovo mleko i mleko bez goveđeg hormona rasta.

Zbog hormona u kravljem mleku, njegovo redovno konzumiranje može da poveća prirodne hormone koji već postoje u vašem telu i na kraju prouzrokuje promene raspoloženja.

Neophodni telesni polni hormoni (estrogen i testosteron) drastično se mogu poremetiti. Sprovedene su neke studije koje se bave ovim efektom, ali jasno je da je potrebno više ispitivanja, prenosi Index.hr.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)