Do leta stižu dve kubanske vakcine

Zdravlje 03. maj. 202116:20 > 16:23
Podeli:
Kubanske vakcine
Kubanske vakcine - laboratorija na Kubi; Foto: Yamil LAGE / AFP / Profimedia

Naučnici na Kubi znatno napreduju u razvoju vakcina protiv koronavirusa i očekuje se da bi dve kubanske antikovid vakcine mogle biti spremne za korišćenje već na leto.

Direktor za nauku i inovacije pri kubanskoj Grupi biotehnološke i farmaceutske industrije (BioCubaFarma) Rolando Perez Rodrigez za Anadoliju je kazao kako, prema podacima Svetske banke, Kuba spada u red zemalja s najviše lekara po broju stanovnika (8,2/1000) i kako se istakla kao jedna od najsposobnijih država na svetu za borbu protiv pandemije kovid-19 sa ukupno 664 prijavljena smrtna slučaja i nešto više od 108.000 infekcija.

Američka savezna država Florida, koja se nalazi nadomak Kube, zabeležila je više od 35.000 smrtnih slučajeva. Prema podacima Univerziteta „Džon Hopkins“, u SAD-u je koronavirusom zaraženo 32,4 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 577.000.

Rodrigez je rekao da su vlasti Kube odlučile da razviju vlastite kandidate za vakcinu za imunizaciju cele svoje populacije i to na osnovu kapaciteta nacionalne biotehnološke industrije.

„Program imunizacije postupno će obuhvatiti rizične i ranjive grupe, odrasle i konačno dečju populaciju“, kazao je Rodrigez.

On je otkrio da su potencijalne kubanske antikovid vakcine „Soberana 02“ i „Andala“ već u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i da se zvanični rezultati očekuju do juna. Dodao je da su dosadašnji rezultati izuzetno pozitivni i ohrabrujući.

„Kuba planira da sprovede imunizaciju cele svoje populacije do kraja ove godine. Učinićemo to ekspresno, čim bude izdata dozvola za hitnu upotrebu naših vakcina“, kazao je Rodrigez.

Pročitajte još:

Ukazujući na globalni problem u tržišnoj nabavci sirovina i ambalaže, Rodrigez je kazao da je to u Kubi još izraženiji problem zbog višedecenijskog ekonomskog i finansijskog embarga nametnutog od SAD-a.

Komentarišući postojeće antikovid vakcine u svetu, Rodrigez je kazao da tradicionalne vakcine imaju efikasnost dokazanu kroz dugoročnu primenu, a da vakcine pravljene na bazi novih tehnologija imaju dobre trenutne rezultate i mogu se brže proizvodili i puštati na tržište.

„To je pitanje rizika i koristi“, rekao je Rodrigez koji je lekar i čelnik kubanske kompanije BioCubaFarma, koja pod svojim okriljem ima 34 firme i upošljava više od 20.000 ljudi.

U BioCubaFarma kompaniji očekuju odobrenje Kubanske regulatorne agencije za pokretanje kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na decu školskog uzrasta kako bi se potvrdila sigurnost vakcine pre masovne imunizacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar