pluća; kovid; koronavirus
Ilustracija Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Prema rečima epidemiologa delta soj koronavirus, osim što je zarazniji, ima drugačije simptome od prethodnih sojeva.

Većinu hospitalizovanih zbog kovida-19 u SAD čine neakcinisane osobe. Kod njih je takođe i veći rizik za razvoja težih simptoma poput otežanog disanja i konstantnog bola ili pritiska u grudima.

Delta soj je zaraznija od prethodnih sojeva, tačnije, zarazna je kao i male biginje. Osim toga, brzo se replikuje u telu i kod zaraženih osoba velike količine virusa nalaze u nosu i grlu, prenosi N1.

Dr Endrju T. Čen, epidemiolog i lekar u bolnici u Masačusetsu jedan je od istraživača u studiji koja se bavi simptomima kovida-19. Tokom istraživanja pratio je milione zaraženih u SAD, Velikoj Britaniji i Švedskoj koji preko aplikacije sami unose simptome koje osećaju nakon zaraze.

Rezultati, koji još nisu prošli recenziju, ukazuju na to da su vakcinisane osobe dobro zaštićene i protiv delta soja i da se kod njih razvijaju vrlo blagi simptomi, a i brže prebole koronavirus.

Dr Čen je istaknuo da su simptomi nakon zaraze delta soja razlikuju od onih koji su do sada prijavljeni.

„Među vakcinisanim odraslim osobama sada vidimo simptome koji su sličniji običnoj prehladi. Ljudi još uvek prijavljuju kašalj, ali sve više se javlja curenje iz nosa i kijanje. Žale se još uvek i na glavobolju i grlobolju, a sve manje na povišenu temperaturu i gubitak mirisa i ukusa”, kaže dr Čen za New York Times.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram