Pucketanje zglobova
Pucketanje zglobova; Foto: Dmitrijs Cernagovs / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi pucketaju zglobovima kad su nervozni, a može li to da ima negativne posledice?

„Od 1970-ih proučavamo da li se može kao posledica pucketanja zglobova razviti artritis“, kaže dr M. Elejn Husni sa odeljenja za reumatološke i imunološke bolesti na klinici Klivlend.

A ako vas zanima odgovor na pitanje da li može pucketanje zglobova da prouzrokuje artritis, odgovor je veroatno ne. Zapravo, u pucketanju nema ništa štetno jer se radi o tome da se mehurić pojavi u zglobu, a pri naporu pukne. Kao rezultat toga, čujemo zvuk pucanja.

Pročitajte još:

Studija objavljena 2011. u časopisu „The Journal of the American Board of Family Medicine“ otkrila je da uobičajeno pucketanje zglobova nije faktor rizika za osteoartritis šake. Ali Husni kaže da pucketanje zglobova može dovesti do drugih problema sa zglobovima.

„Pucketanje zglobova može dovesti do opuštenosti zglobova, što može prouzrokovati bol, a taj osećaj možete zameniti s artritisom. Odatle potiče ovaj mit“, objasnila je.

Kako starite, uopšteno raste verovatnoća za pojavu artritisa. Dakle, iako ga pucketanje zglobovima verovatno ne prouzrokuje, ne znači da ga nećete razviti, prenosi Index.hr.

***
Bonus video: Dr Katarina Bajec: Da li „pucanje“ prstiju vodi do artritisa?

Komentari

Svi komentari (0)