Foto: Shutterstock

Kako su se pojavile majmunske boginje, da li su proizvedene u laboratoriji i da li uopšte postoje?

Na društvenim mrežama može se pronaći mnoštvo teorija zavere, Deutsche Welle proverio je neke od njih.

Majmunske boginje ne postoje?

Majmunske boginje su izmišljotina, smatraju neki na društvenim mrežama. Oni tvrde da su fotografije koje predstavljaju dokaz za izbijanje majmunskih boginja i koje se koriste u izveštajima, stare ili pokazuju druge bolesti poput herpesa zostera.

To je pogrešno: Majmunske boginje su stvarne. Virus je poznat od 1958. godine, a od 1970. se zna da se može preneti i na ljude. Epidemije majmunskih boginja su stalno izbijale, samo što su do sada bile ograničene na zemlje zapadne i centralne Afrike. U Nigeriji je 2017. došlo do veće epidemije s preko 500 obolelih, koja do danas nije ugušena.

Majmunske boginje su izazvale vakcine protiv koronavirusa?

Tvrdnja: Vakcina AstraZeneke sadrži oslabljene adenoviruse čimpanze, kao nosače DNK korona proteina „spajk“. Za neke iz toga proilazi da su infekcije majmunskim boginjama posledica ove vektorske vakcine.

I to je pogrešno. Majmunske boginje i majmunski adenovirusi, iako reč „majmun“ na prvi pogled može da ukaže na moguću povezanost, nisu u vezi.

„Majmunske boginje su tako nazvane jer su prvi put otkrivene u koloniji majmuna 1958. Ali one potiču od glodara koji ih prenose na majmune tako da su majmuni samo posrednici“, objašnjava Kristin Falk, predsednica Nemačkog društva za imunologiju.

Da li je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu?

Institut za virusologiju u Vuhanu je, kako se tvrdi, eksperimentisao sa virusima majmunskih boginja. Za neke je to jasan pokazatelj da odatle dolazi aktualna epidemija. Cela stvar podseća na teoriju o koronavirusu, navodno nastalom u laboratoriji, koju naučnici smatraju malo verovatnom, ali ne i potpuno nemogućom.

Pogrešno i obmanjujuće, kaže DW. Tačno je da se tamo eksperimentisalo, postoji i studija koju je ovaj Institut objavio u februaru 2022. i to je sve transparentno.

Međutim, eksperimentisalo se samo sa fragmentom virusa koji je sadržao manje od trećine genoma virusa majmunskih boginja. Prema studiji, ovaj fragment je apsolutno siguran, jer ne postoji rizik da bi mogao da se razvije u zarazni virus.

Da li je Entoni Fauči sve predvideo?

Glavni američki imunolog Entoni Fauči dodelio je sredstva za istraživanje i lečenje od virusa majmunskih boginja pre izbijanja trenutne epidemije, za neke je to dobar pokazatelj da je ova epidemija planirana unapred.

Pročitajte još:

DW kaže da je i ova teorija obmanjujuća. Do izdvajanja sredstava za finansiranje istraživanja je zaista došlo. Od otkrivanja virusa majmunskih boginja 1958. godine je više od 50 godina poznato da se ljudi mogu zaraziti.

Činjenica da postoje istraživački projekti o suzbijanju ovog virusa nije veliko iznenađenje. Potraživanje pojma „majmunske boginje“ na stranicama američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) otkriva se da su redovno finansirani istraživački projekti o ovom virusu i lečenju majmunskih boginja.

Stručnjaci krititikuju činjenicu da se još uvek posvećuje premalo pažnje tako opasnim virusima i bolestima koje prouzrokuju, sve dok se oni ne pojave u razvijenim industrijskim zemljama.

***

Bonus video: Dr Zoran Radovanović o epidemiji majmunskih boginja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar