Prvi simptomi majmunskih boginja koje je lako pomešati s nečim drugim

Zdravlje 20. maj 202210:02 > 10:08
Podeli:
bolest
Povišena temperatura; Foto: X3M FOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Majmunske boginje šire se Evropom i neki misle da je pitanje trenutka kad će stići i u naše krajeve.

„Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti putevi prenosa. Uzrok je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodarima. Tako je prisutan, a onda se može preneti i na ljude“, rekao je dr Zoran Barušić, zamenik direktora Klinike za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ za Dnevnik Nove TV.

Pojašnjava da se virus s čoveka na čoveka prenosi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, putem telesnih tečnosti, odnosno seksualnim odnosom.

“No mogući su i drugi načini prenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odećom itd”, objašnjava lekar, i dodaje da je period inkubacije – vreme od kontakta sa virusom do bolesti – desetak dana.

Poznato je zasad da na početku sve liči na grip - javlja se groznica, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima...

Pročitajte još:

"Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opšte simptome gde vi ne možete da znate o čemu se tačno radi. To su povišena temperatura, slabost, bolovi u celom telu, spominju se čak i uvećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negde nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip na osnovu kojeg treba posumnjati u ovu bolest", kaže doktor.

Osip se uglavnom prvo javlja na licu, a zatim širi i na ostatak tela. Bolest traje dve do četiri nedelje, a posebnog leka nema, s tim što su stručnjaci napominjali da su osobe koje su primile vakcinu protiv velikih boginja u manjem riziku da obole od majmunskih boginja..

***

Bonus video: Zdravo misli - Akne

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar