Čuvena dr Ana Gligić: Samo fali da se korona prenosi hranom

Zdravlje 14. okt. 202016:18 > 16:22
Podeli:
Foto: PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia

Dr Ana Gligić, čuvena beogradska virološkinja, koja je svetsku slavu stekla zahvaljujući uspešnom suzbijanju epidemije velikih boginja 70-ih godina prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, ispričala je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju da ni u snu nije očekivala da će koronavirus napraviti ovakvo čudo kog se, prema njenim rečima, verovatno nikad nećemo rešiti.

„Epidemija traje u kontinuitetu. Mislim da se pokazalo tačnim ono što sam po izbijanju epidemije onako bojažljivo rekla, a to je da se korone nikad nećemo rešiti, ali ćemo je svesti na neku meru. Ipak, ni u snu nisam očekivala da ona napravi ovakvo jedno čudo. To je prvenstveno zbog njenih neobičnih karakteristika, koje nismo poznavali i koje još ne poznajemo do kraja. Ovo što se zbiva sad kod vas u Hrvatskoj i širom Europe, ja to nazivam pikovima iste epidemije“, kaže dr Gligić za Slobodnu Dalmaciju i slikovito pojašnjava:

„Uzmite more i talase u njemu: jedan talas kad prođe, more se mora smiriti da bi naišao novi. Svi oni mali talasi su posledica prvog. Znači, ovo je dinamika pojave i pada novih slučajeva u istoj epidemiji koja se nije završila.“

A što je razlog ovolikih brojki – neodgovornost ljudi, nepredvidivost virusa, hladnije vreme…?

Pročitaj i:

„Sve zajedno. Najveća karakteristika virusa je to što se pokazao toliko otpornim u spoljašnjoj sredini. Drugo, za njegov način širenja ispostavilo se da se može širiti kapljično, kontaktno i respiratorno, vazduhom. Još samo treba da dobijemo alimentarni put, hranom, onda bismo na delu imali sve moguće načine. Poslednjeg još nema na pomolu, ali ja to pažljivo gledam i studiram. Nikakvih relevantnih podataka još nema, ali bi trebalo posvetiti pažnju. Vidite da celi svet nema šta ne preduzima, ali korona zaobilazi sve mere i buja gde hoće. Smatram da su škole i fakulteti jedini koji moraju raditi, jer veće bi posledice bile od njihovog zatvaranja, nego od same korone. Deca će nam ostati nepismena“, upozorava poznata virusološkinja.

Po njoj, treba ići na što masovnije nošenje maski, držanje distance, izolacije jednih od drugih.

„Okupljanja ljudi su najveći problem, najgora stvar. Tu mislim na druženja u kafićima, restoranima, rođendane, venčanja, festivale, sportske priredbe. Tu dolazi do najvećeg broja zaraza. Juče je objavljen i relevantan podatak da se virus prenosi čak i novcem“, upozorava sagovornica Slobodne Dalmacije.

Još vesti o koroni:

Nade celoga sveta uperene su u razvoj vakcine, ali dr Gligić poziva na oprez kad je u pitanju brzina i masovna procepljenost.

„Od početka se govorilo da vakcinu u najboljem slučaju možemo imati za 12 meseci, znači negde krajem januara, početkom februara, ali ja u to ne verujem. Moj je prvi proračun da će to biti za 18 meseci od pojave virusa, a s ubrzanjima tek nešto malo kraće. Vidite što su uradili Englezi, da su za nosioca uzeli adeno virus od šimpanze. Odgovorno tvrdim da to nigde ne može proći. Zato sad imaju problema i stali su na razvoju. Sinoć stiže i vest da je Amerika, odnosno Džonson i Džonson zaustavili isti proces zbog neželjenih posledica.

Ja ove vakcine na kojima se trenutno užurbano radi nazivam brzometnim, na brzinu su napravljene. Prave vakcine koje se prave od soja koji je u cirkulaciji, znači od korone koja izaziva bolest pa se mora u laboratorijama učiniti da ne bude infektivan za ljude, one su te koje bi davale dugotrajni imunitet. Ove s nosačem daju možda najviše dve godine imuniteta, što tvrde i Rusi. Ali ja sam javno postavila pitanje kako mogu pričati o dve godine imuniteta, kad korona postoji samo godinu. Oni doduše imaju iskustva sa Sarsom. Svakako, ove sad na kojima se radi imaće kratkotrajan imunitet. Ima i podataka da se virus na neki način promenio ili se pojavio neki novi soj, što može biti dodatni problem“, poručila je dr Ana Gligić.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar