Podeli
vakcina
Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC / an

Privremeno je prekinuto ispitivanje potencijalne vakcine kompanije Džonson i Džonson zbog neobjašnjive bolesti učesnika studije, saopšteno je iz te kompanije.

Pročitajte još:

Kako se navodi, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i bezbednosti, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe da su takve pauze uobičajene tokom velikih ispitivanja koja mogu da obuhvate desetine hiljada ljudi.

Ovo je drugi zastoj u ispitivanju vakcine koje sprovodi više proizvođača u svetu, nakon što je AstraZeneka pauzirala kasnu fazu testirnja svoje eksperimetalne vakcine kja se razvija na Univerzitetu Oksford, takođe zbog bolesti učesnika studije.

Ispitivnja te vakcine u Velikoj Britniji, Brazilu, Južnoafričkoj Republici i Indiji su nastavljena, ali su u SAD još na pauzi.

Kompanija Džonson i Džonson saopštila je prošlog meseca da je njena eksperimentalna vakcina protiv kovida 19 proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjij fazi ispitivanja, nakon čega je započela finalna faza sa 60.000 učesnika, a rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Inače, američka vlada objavia je u avgustu novu investiciju od milijardu dolara farmaceutskoj kompaniji Džonson i Džonson za razvoj vakcine protiv kovida 19, sa garantovanih najmanje 100 miliona doza. Tim novcem finansiraće se proizvodnja na veliko te eksperimentalne vakcine.

Kompanija Džonson i Džonson preko svoje filijale Jansen je krajem marta primila 456 miliona dolara, a nova milijarda će finansirati projekat proizvodnje na veliko njene eksperimentalne vakcine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar