Četiri razloga zašto kod kuće nikada ne treba biti bos

Zdravlje 23. mar. 202122:10
Podeli:
Foto:Shutterstock

Na vama je odluka hoćete li nositi papuče u svojoj kući ili ne. Ipak, čini se da nošenje papuča može imati određene zdravstvene koristi kojih niste svesni, u tekstu vam prilažemo neke od njih.

POGLEDAJTE JOŠ:

1. Može da vam pomogne u zaštiti od uobičajenih bolesti

Bolujete li često od prehlade tokom godine? Iako se sigurno morate fokusirati na jačanje imunog sistema, postoje česte greške koje bi mogle da budu odgovorne za to i na koje treba obratiti pažnju. Nenošenje papuča kod kuće omogućuje toplini tela da izlazi kroz stopala. Kako telo neprestano gubi toplinu, cirkulacija krvi se smanjuje, što može dovesti do mnogih uobičajenih zdravstvenih problema, poput prehlade i gripa. Nošenje papuča pruža zaštitu nogama, što pomaže u održavanju normalnog protoka krvi i omogućuje imunom sistemu da se bori protiv bolesti.

2. Sprečava bakterijske i gljivične infekcije

Svi mislimo da je pod našeg doma potpuno čist. Ali čak i ako je naizgled čist, na njemu su brojne klice i bakterije koje golim okom ne možete videti. Uprkos brisanju i usisavanju, ne možete da sprečite štetne mikroorganizme da uđu u vaš dom. Zato nošenje papuča pomaže u zaštiti stopala od bolesti poput gljivica na noktima i atletskog stopala.

Foto:Shutterstock

3. Poboljšava telesnu ravnotežu

Nošenje papuča poboljšava telesnu ravnotežu kod male dece i starijih ljudi. Mnoga deca lakše hodaju, ako na nogama imaju papuče. Što se tiče starijih ljudi, njima se savetuje nošenje ortopedskih papuča, koje mogu pomoći da se poboljša ravnoteža i stabilnost. Svakako je važno kupiti udobne papuče koje vam pružaju odgovarajuću potporu.

4. Pomaže kod otečenih stopala

Nepravilna cirkulacija krvi može da dovede do otečenosti stopala. Nošenje papuča pomaže da se zadrži toplina i poveća cirkulaciju krvi. Naravno, važno je odabrati papuče koje savršeno pristaju vašim stopalima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar