temperatura komova rakija
Foto: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Kad skoči telesna temperatura, mnogi posegnu za lekovima iz prirode jer veruju da će oni pomoći. Ima li u tome smisla i da li čuvena komovica pomaže kad skoči temperatura, za portal Nova.rs govori dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

Za početak, dr Stojković kaže da je normalna telesna temperatura između 36,3 i 37 stepeni, a da je sve preko toga znak neke virusne infekcije. Ovih dana to je korona, ali temperatura je znak i sezonskog gripa, kao i infekcije drugim virusima i bakterijama. Često su to urinarne infekcije, ali su i stomačne tegobe poput proliva i povraćanja nekad praćene povišenom temperaturom.

„Nekad se čak temperatura javi i samo zbog dehidratacije, a ne neke virusne ili bakterijske infekcije.“

Komova rakija

A kad skoči temperatura, pa mrcvari da ne možemo ništa, mnogi posegnu za narodnim metodama. Među njima je i komova rakija za koju mnogi tvrde da pomaže.

Ima li u tome istine?

„Obloge od rakije su dobre za skidanje temperature, između ostalog i one od komove rakije. Obloge od komovice se stavljaju na određene delove tela, a mogu se njom i masirati stopala i dlanovi. Rakija inače deluje tako što širi krvne sudove, nakon čega se lakše oslobađa toplota iz tela, te će pomoći.“

Pročitajte još:

Kako navodi naš sagovornik, metode poput ove mogu da pomognu, posebno ako temperatura nije mnogo visoka, ali ako jeste – ne treba se oslanjati samo na prirodna pomagala.

„Temperaturu do 38 stepeni ne treba obarati jer se telo tako bori protiv bolesti. Kod visokih temperatura najvažnije je sa lekarom prvo otkriti uzrok, a potom uzeti i antipiretike, tj. lekove koji obaraju temperaturu“, kaže naš sagovornik.

Pritom, važno je znati da alkohol može da izazove iritacije na koži, posebno ako nije razblažen u vodi, te treba biti oprezan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj