Zdravstveni pasoši nisu novost – evo ko ih je imao do sad

Putovanja 15. Jan. 202113:32 > 14:36
Share:
Foto:Screenshot/Twitter

Pitanje zdravstvenih pasoša postalo je posebno aktuelno s pandemijom koronavirusa, ali nije novost. Svako ko je putovao u Afriku, na primer, zna kako izgleda "žuti karton", a u nekim zemljama je takav dokument potpuno normalna stvar.

“Vidim da se dosta govori o zdravstvenim pasošima, bez kojih neće moći da se putuje. Kao okoreli vakser, otkriću vam da to već postoji, evo mog iz 2012. godine na WHO obrascu, sa potvrdama o vakcinaciji. Izdat od strane Instituta “Batut” za potrebe putovanja u Obalu Slonovače”, napisao je Danko Runić na Tviteru uz fotografije “pasoša” u kojem je uneta potvrda da je vakcinisan protiv žute groznice.

Naime, za putovanja u neke krajeve sveta gde postoje rizici od zaraze, potrebna je vakcinacija protiv određene bolesti i papir koji to potvrđuje, a koji se nosi uz regularan pasoš.

Potvrdu izdaje Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” – u окviru Оdеljеnjа zа nаdzоr nаd vаkcinаmа prеvеntаbilnim bоlеstimа i imunizаciјu nаlаzi sе Аmbulаntа zа putnikе u mеđunаrоdnоm sаоbrаćајu.

Pročitajte još:

Kako je istaknuto na sajtu “Batuta”, putnici u mеđunаrоdnоm sаоbrаćајu vаkcinišu sе ако putuјu u zеmljе које zаhtеvајu оdrеđеnu vаkcinаciјu i prеmа еpidеmiоlоškim indikаciјаmа, prоtiv žutе grоznicе, mеningоkоknоg mеningitisа i drugih zаrаznih bоlеsti (hеpаtitisа А, hеpаtitisа B, trbušnоg tifusа, dеčје pаrаlizе, diftеriје, tеtаnusа, mаlih bоginjа, vаričеlе i dr.).

U Srbiji se ti zdravstveni pasoši izdaju na zahtev putnika, dok je u nekim zemljama papir na kojem su zabeležene sve primljene vakcine deo lične medicinske dokumentacije.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram