Kako ćemo putovati s decom kad ne smeju da se vakcinišu

Podeli:
vakcina korona putovanja deca
Foto: Vladimir Gerdo / TASS / Profimedia

Vakcina protiv korone nam je povratila veru u bolje dane, ali je otvorila i brojna pitanja, među kojima je i ono kako ćemo putovati s decom ako vakcina bude preduslov za putovanja, a mališani ne mogu da je prime.

Kako je nedavno navela naučnica Isidora Stanković, doktorant biomedicinskih nauka koja radi u SAD, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC kaže da sve zdrave osobe starije od 16 godina smeju da prime Fajzerovu vakcinu, a starije od 18 godina Moderninu.

I imunolog Emina Milošević nedavno je za portal Nova.rs objasnila da, prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, koje sledi i naš zdravstveni sistem, za sada nije predviđena vakcinacija mlađih od 18 godina. Ona navodi da dosadašnja ispitivanja vakcina nisu obuhvatila mlađe od 16 godina jer je cilj vakcinacije pre svega najstarija populacija. Dodaje i da postoje planovi da se vakcine ispitaju u starosnoj grupi od 12 do 16 godina.

„To bi verovatno bila poslednja kategorija stanovništva za obuhvat vakcinacijom. Verovatno će se naknadno proceniti potreba da se vakcinišu deca. Ako se vakcinacijom već obuhvati dovoljan broj odraslih za postizanje kontrole nad epidemijom, deca se verovatno neće ni vakcinisati“, procenjuje imunolog Emina Milošević.

Otuda, za sve one koji razmišljaju o porodičnom putovanju mogući problem mogu da budu takozvani kovid pasoši, potvrda o vakcinaciji koja se pominje kao eventualni uslov za međunarodna putovanja.

Pročitajte još:

Kako je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), nedavno rekao za naš portal, krajem februara, početkom marta, međunarodno udruženje avio-kompanija će dati predlog kako bi trebalo da izgleda aplikacija, odnosno elektronski kovid pasoš u koji će se unositi dokumenta u vezi s koronom, tj. dokaz da nismo zarazni, a uz koji ćemo lakše i brže putovati.

U tom slučaju, šta će biti sa onima koji neće primiti vakcinu, među kojima su, po svemu sudeći, i deca? Kako ćemo putovati s decom?

„Vakcina jednostavno ne može biti jedini uslov za putovanja. Prvo, nigde nije obavezna vakcinacija, a drugo, pojedine grupe ljudi ne smeju da prime vakcinu, među kojima su i deca. Pretpostavlja se da će za putovanja svakako biti preporučljiv dokaz o primljenoj vakcini, ali očekuje se i alternativa – PCR test ili serološki test na antitela, o kom se sve više priča s obzirom na to da se pokazalo da oni koji imaju antitela ne šire virus, ili pak nešto treće“, kaže Seničić i dodaje da će se to verovatno znati relativno skoro.

Dakle, moguće opcije za put za one koji ne budu mogli da prime vakcinu jesu PCR i serološki test na antitela.

Dosta toga još ostaje da se definiše, ali može se pretpostaviti da će i putovanja s decom biti moguća jer se mora naći neko rešenje da i ona, ali i svi drugi koji iz bilo kog razloga ne prime vakcinu, mogu da krenu na put.

Uostalom, kako navodi Seničić, i iz Svetske zdravstvene organizacije su saopštili da su, što se tiče kovid pasoša, protiv takvog vida ograničavanja bilo kakvih sloboda ljudi, mada za sada nisu dali neko alternativno rešenje. Zato ćemo tek videti u kom će pravcu sve teći.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar