Podeli
Foto: TikTok/katkamalani

Stjuardesa Ket Kamalani ima TikTok profil na kojem otkriva tajne svog posla, ali i daje korisne savete za sve putnike u avio saobraćaju. Nedavno je postao viralan njen video u kojem upozorava ljude da nikako ne piju vodu na letu.

“Pravilo broj jedan, nikada u avionu ne konzumirajte tečnost koja se ne nalazi u limenci ili boci”, rekla je ona, objašnjavajući da se cisterne za vodu u avionima nikada ne čiste i da su “odvratne”.

Takođe je rekla da većina stjuardesa retko pije kafu ili čaj u avionima, jer su napravljeni od iste tople vode iz mašina za kafu, za koje je rekla da se “retko čiste ukoliko se ne pokvare”.

Dodala je da se ove mašine takođe nalaze odmah pored toaleta. Predlaže putnicima da traže samo flaširanu vodu ili bezalkoholna pića u konzervi.

širenje korone u avionu
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

A ima još dokaza koja idu u prilog Ketinoj tvrdnji. Stručnjaci sa Univerzitet u Njujorku analizirali su kvalitet vode za piće na 11 glavnih i 12 regionalnih avio-kompanija u SAD.

Pročitajte još:

“Kvalitet vode za piće varira od kompanije do kompanije, a mnoge aviokompanije su putnicima možda obezbedile nezdravu vodu”, navodi se u studiji.

Ocena zdravstvenog stanja vode u rasponu od 5 (najbolja) i 0 (najlošija) dodeljena je svakoj aviokompaniji na osnovu 10 različitih kriterijuma. Bilo koji rezultat iznad 3 ukazuje na relativno čistu vodu za piće. Od 10 glavnih avio-kompanija, sedam je dobilo ocenu ispod 3, prema studiji.

Slično kao stjuardesa, studija zaključuje da putnici nikada ne bi trebalo da piju vodu u avionu koja nije u zatvorenoj boci, kao ni kafu ili čaj. Idući korak dalje, studija takođe savetuje putnike da ne peru ruke u avionskim kupatilima, već da umesto toga koriste sredstvo za dezinfekciju ruku.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar