Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Skijalište Kopaonik je već u vikendu otvaranja moralo da stane s radom.

Neslavno je prošao ski opening na Kopaoniku – već prvog dana atmosfera je bila kao iz horor filma, a tokom vikenda je čak zabranjeno skijanje – i to nema uopšte veze ni s organizacijom, ni sa gužvom, ni sa cenama, već s vremenskim prilikama na koje niko nije računao. Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova (temperatura u plusu, nedostatak snega, kiša koja već dva dana pada, kao i vetra južnih pravaca), skijalište Kopaonik je zatvoreno.

Žičara Pančićev vrh i gondola iz Brzeća rade za panoramsku vožnju. Andrenalinski sadržaji bob na šinama, zip-line i tjubing su takođe u funkciji, objavio je InfoKop.

Po fotografijama podeljenim na mrežama, jasno je da skijanje ne bi bio nikakav užitak po takvom terenu, u magli i sivilu, međutim ta odluka razbesnela je ljude koji su planirali svoje zimovanje u decembru.

„Gospodo, bilo je neodgovorno sa strane Skijališta Srbije naplaćivati ski paseve pod već veoma lošim uslovima u petak a pogotovo u subotu“; „Zato će kafane da pokidaju“; „Ovo je sramota. Mislim da je bilo logičnije da se otvaranje sezone odloži za 7 dana“, smatraju neki, drugi udaraju na „pristupačne“ cene aranžmana iako nema onoga zbog čega su došli, treći samo bespomoćno pitaju: „Je l moguće sutra da se skija? Da li da ostajemo ili da idemo?“

Mada je u međuvremenu krenuo sneg, vremenska prognoza ni za naredne dane ne zvuči najbolje za ovu vrstu odmora.

„Naše područje je konačno dospelo u oblast hladne, prave zimske vazdušne mase koja se sa severa spustila i nekoliko dana držala sa druge strane Alpa i Karpata u središnjoj Evropi. Međutim, približavanjem jačeg ciklonskog sistema koji je zapravo deo ugašenog uragana jugozapadno od Azora bliže obalama Francuske, hladnoća će ponovo početi da se povlači severno i istočno pod naletom toplog vazduha iz južnog Atlantika i Sredozemlja.

Pročitajte još:

Na Kopaoniku u ponedeljak oblačno, povremeno sa snegom u dva talasa. Prvi se očekuje u prvom delu dana, a drugi nešto jači kasnije popodne. Vetar ujutru i prepodne slab do umeren, zapadni i jugozapadni a zatim u skretanju na severozapadni. Temperatura će imati tendenciju opadanja kako dan odmiče pa će sa jutarnjih -3C skliznuti do -9C uveče.

Očekuje se 7 do 8 cm snega, ali nažalost, zbog rasta temperatura narednih dana ponovo se očekuje znatnije otapanje snega, posebno tokom petka.

U utorak ujutru jači mraz, tokom dana duži sunčani intervali uz maksimalnu temperaturu -4 stepena, a za sredu je najavljeno jače naoblačenje sa juga i otopljenje, ipak i dalje sa dovoljno hladnoće da bude prolaznog talasa snežnih padavina na planini – maksimalna temperatura -1. U četvrtak dosta oblaka, ali i uz periode Sunca, uglavnom suvo a maksimalna temperatura 3 stepena. U petak veoma toplo, uz promenjivu oblačnost i kraće periode Sunca. Viši delovi planine biće u magli. Vetar jak, na udare i olujni, južni i jugozapadni. Maksimalna temperatura 8 stepeni.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Kopaonik jutros

Komentari

Svi komentari (23)